”Techinvesterare vill gå in i Polestar”

Stort intresse för svenska elmärket

Amerikanska techinvesterare kan köpa in sig i Volvos elbilsmärke Polestar. Det avslöjade Volvos vd Håkan Samuelsson i Volvo Studio i Kungsträdgården på torsdagen. – Det är ett stort intresse för att investera i elektrifierade och autonoma fordon, säger han.

När Volvos vd Håkan Samuelsson höll presskonferens i Volvo Studio i Kungsträdgården handlade de svenska journalisternas frågor mest om att fabriksarbetarna missade sin årsbonus på 17 000 kronor. De internationella journalisterna intresserade sig mycket mer för Volvos kommande elbilar och elbilsmärket Polestar.
Tidigare har det pratats om en börsintroduktion av Polestar, nu verkar det mer troligt att amerikanska och kinesiska techfonder investerar i bolaget utanför börsen. I dag ägs Polestar till hälften av Volvo Cars, och Volvos moderbolag Geely äger andra hälften. Utveckling av elbilar kostar stora pengar, och för Volvo är det attraktivt om fler vill dela risken för att skapa större utvecklingsresurser. Hittills har de två ägarna gått in med sju miljarder i Polestar.
– Vi har ett starkt koncept med Polestar som attraherar många. Vi håller redan på att tala med potentiella investerare. Det kan bli en privat placering som bygger på en bra värdering och ett attraktivt case, säger Håkan Samuelsson.
Håkan Samuelsson tror att varannan såld Volvo år 2025 är en elbil och då är det viktigt att elbilsbolaget Polestar har resurser för utveckling som sedan kommer Volvo till gagn. Polestar själva har som mål att sälja uppemot 100 000 bilar per år.
Den 27:e februari visar Polestar upp sin första elbil Polestar 2, och enligt Håkan Samuelsson kommer Volvo att visa en elektrisk Volvo XC40 kort därpå. De två elbilarna spås få en räckvidd på närmare 50 mil och kosta omkring en halv miljon kronor.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com