Privata elmacken låter kunden tanka gratis

Solcellerna på familjen Olssons ladugårdstak ger mer el än vad de behöver.
Därför har de nu startat en mack för elbilar på gården – där kunderna tankar helt gratis.
– Att dela med sig på detta sätt är en bra, om inte en helt nödvändig idé, för ett mer energisnålt samhälle, säger Magnus Olsson.

Strax söder om Malmö, i den lilla lantliga stadsdelen Klagshamn, bor familjen Olsson. Ladan som de har i sin ägo har i flera år varit en så kallad festlada där det i synnerhet arrangerats bröllopsevenemang.

Men i stundande pandemi-tider har familjen behövt tänka om. Bröllopen har förvisso bytts ut mot en gårdscafé-verksamhet, men de nyinstallerade solcellerna på ladutaket ger mer ström än vad de behöver.

Det gav Magnus Olsson idén om att starta upp vad som troligtvis är Sveriges första privata mack för elbilar. På gårdens parkering finns nu en laddbox på 22 kW med ett typ-2-uttag där besökare, lokalbor och förbifarande kan tanka sina elbilar med ström.

Och att tanka där kostar i nuläget inte en enda krona.

– För oss känns det självklart att kunna dela med sig så här. Det är ett lite oväntat grepp kanske men det är en rätt cool grej, tycker jag, säger Magnus Olsson.

Macken, som har fått namnet Olssons Elmack, har nu varit i drift i två, tre veckor. Än så länge har Magnus inte sett särskilt många använda den. Men i takt med att ordet om macken sprider sig hoppas han att fler ska ta tillvara på Klagshamnssolen.

Att macken syns i EON:s app hjälper också till. Det gör även den nyuppsatta neonskylten.

Det känns lite som klassisk gårdsförsäljning där man besöker gården, tar de grönsaker eller frukter man vill ha och sen lämnar pengarna i en låda. Fast i ert fall lämnar man inga pengar heller?

– Ja, laddstolpen ersätter säcken med potatis i den analogin. Här på landet litar vi på varandra. Sen är det som du säger, att vi tar noll kronor just nu. Vi får se hur länge vi kör på det. Affärsmodellen är lite svävande än så länge.

Går det bra med elmacken är Magnus Olsson inte rädd för att satsa vidare på konceptet. Det kan mycket väl bli en eller två laddare till framöver.

Men överlag önskar han se ett nytänk hos gemene svensk. El är, enligt honom, en resurs som vi kan och bör dela med oss mer av.

– Jag tror absolut att svenskar överlag kan dela med sig mer av sina laddboxar. Det har såklart varit lite speciellt för oss då vi är i ett läge där vi kan dela med oss av elen helt gratis utan att det kostar oss något, säger Magnus Olsson och fortsätter:

– Vi står i ett skifte där vi behöver tänka om. I stället för att alla installerade egna elboxar skulle vi kunna dela med oss mer, och egentligen utan någon koppling till ekonomin. Det skulle ske mellan oss människor. Att dela med sig på detta sätt är en bra, om inte en helt nödvändig idé, för ett mer energisnålt samhälle. För mig är det en bra tanke att somna till på kvällen.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com