Sveriges bäst bevarade Volvo 940?

"Hittelön till den som kan visa upp ett finare exemplar"

Är det här Sveriges bäst bevarade Volvo 940 Classic?
Ja, menar Ismael Dzhwar på Krokslätt bilförmedling.
– Om någon kan visa mig en 940 i bättre skick än den här så ger jag hittelön, säger han.

Den rullade ut ur Volvofabriken 1998 och under de 20 åren har den gått 1000 mil per år.
Det märkliga, menar Ismael, är att de 19 000 milen inte märks.
– Bilen är otroligt välbevarad, den finaste 940 jag stött på. Och ägaren ville inte köra bilen på vintertid, så underredet är i toppskick. Det finns inte en tillstymmelse till rost.

Dessutom har ägaren varit extremt noggrann med skötsel även av inredningen. På Blockets annons syns bilder där inredningen och instrumentbrädan ser i princip fabriksnya ut.
– Ja, bilen har bara haft en ägare, en man från Mariestad. Hans son fick ta över, men ville hellre ha en nyare bil så nu står den hos mig, berättar Ismael Dzhwar, ägare av Krokslätt bilförmedling.
Ismael är själv en stor beundrare av Volvos äldre modeller, främst 740 och 940.
– Jag har kört flera exemplar och älskar enkelheten. De är problemfria och håller en evighet, med enkla knappar och lätta reglage. Här behövs ingen manual.
– Men det är klart att det känns unikt att köra en 20 år gammal bil som känns helt ny.

Det enda tråkiga, säger Ismael, är att bilen saknar air condition. Skälet är att mannen från Mariestad som beställde sin bil inte ville ha kyla i kupén.

Lovar du att ge hittelön till någon som kan visa upp en finare 940?
– Ja, skrattar Ismael. Men det måste vara en bil som någon vill sälja. Det finns säkert lika fina samlarbilar i några värmegarage, men de ägarna kommer nog inte att vilja sälja sina bilar.

Här är annonsen på Blocket.

Volvo 940 presenterades 1991 och var i produktion fram tills 1998.
Modellen var en vidareutveckling av 740-serien och bär tydliga drag in- och utvändigt från sin föregångare.
940:s front hämtades från den ansiktslyftning man gjorde på 760-serien inför årsmodell 1988.

900-serien slutade tillverkas den 5 februari 1998. Den fick redan tidigt under sin levnad konkurrens från Volvo 850, som var en modernare konstruktion med framhjulsdrift, tvärställd motor och bättre bränsleekonomi. Modellerna såldes parallellt under flera år, och 940 fick vissa framgångar som taxi och polisbil. En del trogna Volvo-kunder var också skeptiska till den nya framhjulsdrivna modellen och valde 940.

Bilen blev känd för att vara problemfri och pålitlig. Eftersom den till stora delar var en vidareutveckling av tidigare modeller så var det beprövad teknik som användes, vilket sällan ställde till problem.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com