Svenske industritoppen: Barn utnyttjas för elbilsbatterier

Leif Östling i stor intervju om nya boken - hyllar Greta Thunberg men larmar om kobolt

Tidigare Scania-chefen Leif Östling, 74, är i hetluften igen med nya boken ”I backspegeln”. I en intervju med BytBil hyllar den tidigare klimatskeptikern Greta Thunberg – och går till attack mot barnarbetet som sker för att få fram elbilsbatterier.
– Det är fruktansvärt att världen blundar för att 8-10-åringar skickas ner i koboltgruvor.

Leif Östling  har gjort sig känd som en av Sveriges mest frispråkiga personer. För några år sedan fick han avgå som ordförande för Svenskt Näringsliv efter det berömda ”Vad fan får vi för pengarna?”-uttalandet. Med lite perspektiv på uttalandet tycker han att debatten är viktig att ta, även när det gäller de nya högre fordons- och bränsleskatterna.

– Jag tycker att det alltid är en berättigad fråga, vad får vi för våra skattepengar, otroligt viktigt att vi ställer frågan gemensamt. Ni journalister som är influencers behöver lägga tryck på politikerna, de ser det lätt som sina egna pengar. De stora projekten blir annars för dyra, titta på Nya Karolinska, Slussen och Förbifart Stockholm. Skattehöjningarna på rörlighet drabbar vanliga människor i glesbygden.

I dagarna har Leif Östlings nya bok ”I backspegeln” utkommit på Ekerlids Förlag. Där summerar han sina över 40 år i fordonsbranschen, med många dramatiska händelser och budstrider på Scania.

– Det är en väldigt ny erfarenhet att vara i bokbranschen. Men jag tror att det kan vara bra för publiken att få lite inblick bakom kulisserna om vad det var som hände. Men det är svårt att kondensera ner 2000 sidor till knappt 300. Det är roligt att boken tagits emot väl och gått upp på säljtoppen på Bokus.

Östling är i högsta grad aktiv fortfarande trots att han inte syns hela tiden i rampljuset. Han jobbar bland annat i Wallenbergs investbolag EQT och som senior advisor till ett stort antal organisationer, bland annat KTH och LTU i Luleå.

Knappast någon annan svensk har bättre inblick i fordonsbranschen, Leif Östling har arbetat både med lastbilar i Scania i 40 år och med personbilar via Volkswagen Sverige i många år. Dessutom satt han i Volkswagens centrala ledningsgrupp fram tills för bara några år sedan. Leif Östling sticker ut hakan och anser att dagens elbilar bara är en övergångslösning och larmar om utnyttjande av barn.

– Eldriften med lithiumjonbatterier skapar många problem. Dessutom kommer 90 procent av batterierna från Kina. 70 procent av all kobolt till batterier kommer från Kongo-Kinshasa och brytningen kontrolleras av Kina. Det är förskräckligt barnarbete som pågår när kobolt bryts, fruktansvärt. Barn som bara är 8-10 år skickas ner i gruvhålen och de lever så kort tid att de inte ens går i skolan. De dör av stendammlunga innan de är 25 år. Jag förstår inte hur vi kan blunda för det här och hur politikerna kan låta det fortgå utan att vi pratar om det.

Leif Östling tror att vi måste satsa mer på andra teknologier i kombination. Det kan handla om motorvägar med elledningar och bränsleceller.
– Bränsleceller med vätgas är en lösning som kommer mer och mer, Toyota tror att det här är framtiden. Elledningar på motorvägar kommer och ett antal olika teknologier.  Tyvärr tror de flesta politiker att sticker man bara in en kontakt i väggen så finns det el. Ska vi elektrifiera allt måste hela elnätet byggas ut kraftigt.

Men lastbilslegendaren från Scania tror att förbränningsmotorer kommer att finnas kvar under många år framöver.
– Dieselbilar har högre verkningsgrad, cirka 50 procent, jämfört med bensin som ligger på 35%. Bosch håller på att utveckla ett insprutningssystem som tar bort 75 på nox-utsläppen. Det löser ett stort hälsoproblem.

Men fortfarande finns problemet med CO2 kvar. Leif Östling har tidigare uttalat sig skeptiskt om klimateffekten, men är nu omvänd.

– Greta Thunberg är ett väldigt intressant fenomen och hon är en bra katalysator för att få upp klimatfrågan på bordet. Jag hoppas bara att hon klarar trycket. Jag tror att vi ska vara väldigt medvetna om de klimatstörningar vi har. Mycket har vi i de stora urbana områdena där 60-70 procent av mänskligheten bor. Även nox och sot är stora problem för många människor och leder till förtida död. Men vi måste  också se över våra konsumtionsvanor. Kläder står för lika mycket utsläpp som transportsektorn. Våra damer måste tänka till då de står för 75 procent av all textilkonsumtion.

Leif Östling tycker till om….

…lågkonjunkturen
– Det kommer inte att vara några problem för den svenska fordonsindustrin. Det kommer alltid några dåliga år i slutet av varje decennium, det är de vana att hantera.

…Trumps handelskrig med Kina
– Det är något man borde ha tagit tag i tidigare, det är mycket export ut från kina, men svårare för västerländska företag att etablera sig i Kina. Det blir en kollision mellan olika politiska system.

…självkörande fordon
– Jag tror att det kommer, men det är mycket legala och säkerhetsaspekter som måste klaras av. det. Vem rår för en olycka, föraren eller bilen?  När det gäller godstrafik så kommer förare att finnas kvar länge, vem vill att en långtradare med gods för 60 miljoner euro ska vara självkörande och kunna kapas?

…Geelys ägande i Volvo Group, Volvo Cars och Daimler
Jag har svårt att förstå vad de är ute efter, Geely har gjort ett bra jobb med Volvo Cars och Geelys bilar i Kina som är utvecklade i Göteborg. Men jag förstår inte helt investeringen i Volvo Lastvagnar och Daimler. Men det kanske finns en önskan hos Li Shufu om synergier.

…förre Volkswagen-chefen Ferdinand Piëch som nyligen avled
– Han har betytt oerhört mycket för europeisk fordonsindustri. Han var först med mycket, bland annat fyrhjulsdrift hos Audi och han räddade Volkswagen. Vad många inte vet är att han köpte några Teslor till Volkswagen och ville sätta tryck på produktutvecklarna att ta fram elbilar.

Saabs konkurs
– Det fanns inget att rädda. Saab tjänade aldrig några pengar under alla år som vi var i samma koncern. Alla pengar från flyget, robotar och datorer gick till att hålla personbilstillverkningen under armarna.

…sina egna bilar
– Jag har en Lexus hybrid och två dieselbilar. Lexushybriden är klart trevligast.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com