Svenska Uniti spränger miljongränsen

Gräsrotsfinansierat elbilsprojekt på gatan nästa år

Det Lundabaserade elbilsbolaget Uniti har samlat ihop över en miljon euro. Det betyder att vi sannolikt kommer att få se en fullt fungerade prototyp nästa år.

Alldeles intill Tekniska Högskolan i Lund håller startup-bolaget Uniti hus och de har lovat att återuppfinna bilen. Så här skriver de på sin hemsida: ”Uniti är en stadselbil med holistisk hållbarhet, en futuristisk användarupplevelse och utvecklas med öppen källkod.” Kan det bli mer 2016?

Och självklart utgörs målgruppen av millennials, åttio- och nittiotalister som inte kan tänka sig någonting mer nittonhundratalsmässigt än förbränningsmotorer. Uniti är en tresitsig elbil för innerstadstrafik, en hipsterbil, helt enkelt – ingenting för prestandahungriga tjänstebilsförare som söker parkeringsprestige i villaförorten.

Gjorde inte Kewet samma sak för ett kvartssekel sedan?

Gjorde inte Kewet samma sak för ett kvartssekel sedan?

Den färdiga bilen är tänkt att konkurrera med etablerade elbilar som Renault Twizy och möjligen också Nissan Leaf och BMW i3. Redan i dagsläget har man också fått drygt 140 icke-bindande förhandsbeställningar från förväntansfulla lattedrickare.

Utvecklingen finansieras delvis (utöver forskningsbidrag genom Lunds Universitet och Maxlab) genom så kallad crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering, genom en Fundbyme-kampanj och hittills har man dragit in över 1,2 miljoner euro, motsvarande 12 miljoner svenska kronor. Inte illa, och därmed har man säkrat möjligheten att ta fram en fungerande prototyp att testa i trafik under nästa år.

Sedan väntar världsherravälde för den lilla transportmojängen. Självklart tänker man sig att beställning ska ske via nätet och leverans hem till dörren.

Foto: Uniti, KenWalker/Wiki Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com