Subaru Impreza årets bil i Japan

Spöade Toyota Prius i finalomröstningen

Årets bil i Japan heter Subaru Impreza. Den nya generationen är förberedd för både hybrid- och eldrift. Men den kommer inte till Sverige.

Knappt två månader har gått sedan nya Subaru Impreza visades för allmänheten i Japan. Tydligen var den uppskattad på hemmamarknaden, för i stället för att tecknas i nivå med Subarus prognoser om sisådär 2.500 stycken under den första försäljningsmånaden lyckades man kränga iväg fler än 11.000 bilar.

Nu har Subaru Impreza till råga på allt gått och blivit årets bil i Japan. En jury med 59 medlemmar fick fördela röster och då slog Impreza till med förstaplatsen, en bra bit före Toyota Prius på andra plats. Värt att notera är att Volvo XC90 kom på fjärde plats, strax efter Audi A4. Honda NSX fick ett särskilt omnämnande från organisationens styrgrupp för sin innovativa hybriddrivlina.

Nej, inte den Honda NSX.

Nej, inte den Honda NSX.

Om vi går tillbaka till dagens huvudämne, Subaru Impreza, så är den intressant ur det perspektivet att den bygger på den helt nya Subaru Global Platform, som ska utgöra grunden för alla framtida modeller från Subaru. Plattformen är förberedd inte bara för konventionella drivlinor, utan också för hybriddrift och ren eldrift.

Ursäkta, men nu har vi rätt NSX.

Ursäkta, men nu har vi rätt NSX.

Nya Subaru Impreza kommer inte att säljas på den svenska marknaden, åtminstone inte i nuläget. Den första bil som bygger på samma plattform som kommer till våra breddgrader är nästa generations Subaru XV vars premiär är planerad till senhösten nästa år.

Foto: Fuji Heavy Industries, JCOTY, Honda
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com