Stor undersökning visar: Volvo populäraste tjänstebilen

Volvo är den mest populära tjänstebilen i Sverige och drygar i år ut ledningen gentemot konkurrenterna Volkswagen, BMW och Audi.
Däremot är Teslaförarna de som är mest nöjda. Det visar en stor undersökning, som också slår fast att säkerhet är den viktigaste aspekten vid valet av tjänstebil.

I en undersökning gjord på uppdrag av LeasePlan, där 3 800 svenska tjänstebilsförare svarat, framkommer det att 34 procent har valt en Volvo.
Volvo drygar därmed ut avståndet ner till Volkswagen på andraplatsen med 25 procent. Övriga populära tjänstebilar är BMW (10 procent), Audi (9 procent) och Mercedes (7 procent). Jämfört med fjolårets kartläggning tappar Volkswagen störst andel förare och uppvisar en minskning på fyra procentenheter.

Tittar man istället på vilka tjänstebilsförare som är mest nöjda skiljer topplistan. Tesla, som inte varit med i undersökningen tidigare, intar förstaplatsen.
Teslaförarna ger sin bil i snitt 4,6 i betyg på en femgradig skala vilket kan jämföras med de delade andra- och tredjeplatsinnehavarna; BMW (4,2), Mercedes (4,2) samt Nissan (4,1) och Volvo (4,1).

– Tjänstebilsförare i Sverige är väldigt nöjda generellt. Majoriteten uppger nämligen att deras helhetsomdöme om bilen de kör idag är utmärkt eller mycket bra, säger Malin Malm, försäljningschef på LeasePlan Sverige.

När det kommer till vilka attribut som är viktigast vid val av tjänstebil hamnar säkerheten
i topp. På en femgradig skala, där fem klassas som avgörande, ges säkerhetsaspekten 4,6 i snitt av tjänstebilsförare. Telefonfunktioner och Bluetooth (4,5), bilens totalkostnad (4,1) samt bränsleförbrukning (3,9) är andra viktiga aspekter.

– En positiv trend är att fler än någonsin väljer el- och hybridbilar. Idag är varannan nybeställning hos oss en laddbar bil. Det gäller att visa på de olika fördelarna med att välja laddbara bilar, som exempelvis att det är ett bra sätt för företag att minska såväl sin klimatpåverkan som sina totalkostnader, säger Malin Malm.

Undersökningen visar även att den bilmodell som är mest eftertraktad är kombin, det uppger hela 51 procent av landets tjänstebilsförare. 36 procent vill hellre ha en suv och sex procent vill helst köra en sedan.

Fotnot:
Undersökningen genomfördes av marknadsundersökningsföretaget Detector på uppdrag av LeasePlan under januari-februari 2020. Sammanlagt 3 799 tjänstebilsförare i Sverige svarade på undersökningen.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com