Stor ökning av Tesla-bilar till salu

Nu går det att köpa elibilen under 500 000 kr

Nu kan du köpa en stor lyxig och klimatsmart Tesla för under 500.000 kr. Senaste månaderna har utbudet av begagnade Model S nästan dubblats på Blocket.se, och det tar längre tid att sälja elbilen. Många Teslaägare byter till Model 3 just nu, ett bra läge för den som vill ha en begagnad Tesla..

Tesla har länge varit en av de hetaste begagnade bilarna i lyxbilssegmentet och toppat Blockets listor över modellerna som säljs snabbast. Men de senaste månaderna har Blockets analytiker sett en snabb förändring.

Utbudet av begagnade Tesla Model S har ökat med 91 procent i januari och februari jämfört med samma period förra året. Förra året var det 55 bilar som bjöds ut i början av året, i år är siffran 105 för samma period.

Just nu förbereder Tesla leveransen av 1000-tals Model 3 till svenska köpare, då vill många ägare sälja sin Model S på Blocket när de ska få sin nya Model 3.

Hittills ligger de begärda snittpriserna ändå strax över förra årets nivå. I snitt begärs det 717 000 kr för en begagnad Model S. Men det går att hitta bilar under 500 000 kr.

Det ökade utbudet har däremot lett till att det tar betydligt längre tid att få sin Tesla Model S såld. Tidigare såldes 33 procent av alla Model S inom en vecka. Nu säljs 15 procent av de utbjudna bilarna första veckan.

En stor förändring, men det är naturligt när utbudet ökar. Det kan vara en bra möjlighet att byta till elbil. Som begagnad är den extra miljövänlig, då en del av klimatavtrycket från tillverkningen är ”avbetalt”.

Tesla har hittills varit ett av märkena som tappat minst i värde, räknat i procent. I absoluta kronor är bilen däremot dyr i värdeminskning och kan tappa över 80 kr/mil när den köps ny. För en begagnad Tesla ser kalkylen mer gynnsam ut.

Den som köper en begagnad Tesla har möjlighet att få betydligt bättre totalekonomi i sitt bilägande, den största värdeminskningen är redan tagen av den första ägaren och tittar man i Blockets prisstatistik syns det att bilarna håller värdet bra som begagnade. På ett år har snittpriset på Model S till och med ökat lite, det är få bilmodeller som står sig lika bra. Väger man in den låga driftskostnaden då bilen går på el kan det bli riktigt prisvärt.

För Teslas suv, Model X, har utbudet ökat ännu mer, upp 136 procent, även om det handlar om få bilar i absoluta tal. Trots ett ökat utbud säljs Tesla-suven snabbt, 36 procent försvinner inom en vecka. För ett år sedan var det endast 18 procent av Model X som såldes första veckan. Snittpriset för el-suven har gått ner från 1090 000 till 1050 000, men snabb försäljningstid trots ökat utbud är ett tecken på att modellen är ”het” på marknaden.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com