Sondors crowdfundar trehjulig elbil

Ska kosta 10.000 dollar i USA

Att utveckla en bil är ingen billig affär. En ny modell kostar billtillverkarna miljarder i utveckling. Riktigt så stora summor siktar inte Sondors på dock.

Sondors tycks ha begripit sig på milleniegenerationen. Det lilla kaliforniska företaget har föresatt sig att skapa en billig elbil, sälja den på nätet och leverera den till dörren.

Hur de ska klara av det, när bilutveckling är det mest komlicerade man kan ge sig på? Sondors crowdfundar, eller gräsrotsfinansierar. Med en miljon dollar i ryggen föreställer de sig att kunna ta fram en fungerande prototyp som bevisar konceptets kvaliteter.

Det handlar om en eldriven, tresitsig trehjuling. Sondors säger sig fokusera på att uttrycka enkelhet och kopiera så lite som möjligt av befintliga bilar. Sondors vill tänka nytt.

Framför allt vill de komma bort från bilden av elbilar som dyra. Deras bil ska kosta 10.000 dollar att köpa i USA, trots finesser som aluminiumkaross och litium-jon-batterier.

Snälla herrn, jag sparar till en Sondor.

Snälla herrn, jag sparar till en Sondor.

Sondors har erfarenhet av eldrift sedan tidigare. Sondors eBike är den mest sålda elcykeln i USA och exporteras till ett otal länder, inte minst tack vare tufft utseende och lågt pris.

Om de också lyckas med ambitionen att skapa en fullt fungerande bil, det återstår att se. Komplikationsgraden är något större, inte minst allt pappersarbete med certifieringar, tester och annat. För hur krocksäker behöver en cykel vara?

Foto: Sondors
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com