"Smickrande att vi är så populära"

Joes Garage har en av BytBils mest besökta hemsidor

Hur kan en liten bilhandlare vara så populär?
Anders Billing på Joes Garage i Furulund har svaret:
– Folk vet att vi har stor kunskap om Jaguar. Och man ringer till oss för att få tips och råd.

Joes Garage startade 1990 av två bröder, Staffan och Björn Aronsson. De delade ett brinnande intresse för engelska bilar och bestämde sig för att starta en liten bilhandel som fokuserade på Jaguar.
– Min bror Björn var lärare i fordonsteknik, så han och ytterligare en anställd jobbade heltid, berättar Staffan Aronsson, som idag är VD för Joes Garage.
– Men jag fortsatte arbeta som civilingenjör i elektroteknik och hjälpte till med bokföring och annat.
Med åren blev verksamheten allt större.
– 1997 kände vi att vi måste ha större utrymmen och köpte en närliggande verkstad, men även den blev för liten så vi fick köpa grannfastigheten.
Och grundaren Staffan sa tillslut upp sig från sitt jobb som civilingenjör och började jobba heltid på Joes Garage.

Nästa år firar Joes Garage 30-årsjubileum. En imponerande resa för bilhandlaren och Jaguar:
– Ja, det är en lång historia för oss och för märket. Det har förstås varit upp- och nedgångar under åren, men de sista åren är Jaguars mest framgångsrika. Det är jättekul att vara med på resan, säger Staffan Aronsson.

Anders Billing har varit anställd på Joes Garage sedan 1994, och när han ska förklara bilfirmans popularitet låter han säker:
– Vår unika position beror på att vi BARA håller på med Jaguar, och att vi har en välutbildad verkstad. Vi kan bilarnas teknik väldigt bra och det vet folk numera.
– Kunder vet vad de köper av oss, för vi ger dom en ärlig bild.

Dessutom har de årliga träffarna i Jaguar-klubben skapat en extra samhörighet mellan Joes Garage och entusiasterna. Man har även lyckats sätta ett världsrekord:
– Det var sommaren 2013 när vi fick ihop 384 Jaguarer som körde i kortege på allmän väg, minns Anders Billing.
– Men Jaguarklubben har även träffar varje månad, s k ”garageträffar”. Klubben har ett eget rum här hos Joes Garage.

Svenskarnas förhållande till Jaguar är ganska unikt, menar Anders:
– Ja, märket är ganska mytomspunnet. Kunder har berättat att om de kommit med en ”flashig” tysk bil så har folk blivit sura. Men om de däremot kört med en fin Jaguar så har de mötts av positiva kommentarer som ”gud, vad kul att du har lyckats”.
– Om du köper en dyr ny Jaguar så tappar den snabbare värde än en motsvarande BMW. Men efter 10-15 år har samma BMW eller Audi hamnat i gruppen med killar i bakåtvänd keps medan Jaguar hamnat i en entusiast-klubb. Värdeminskningen planar ut kraftigt på grund av entusiasmen för märket.

Vilken Jaguar är Staffans och Anders personliga favorit?
Staffan:
– XJ och de bättre modellerna med störst motor. Jag har en 2013 XJ Ultimate, en modell som gjordes i väldigt få exemplar med champagnekyl och 510 hästar. Det är en trevlig bil.
Anders:
– Som en bruks-Jaguar är jag oerhört förtjust i XF-bilen. Den är lagom stor och en fantastisk långfärdsvagn,med trevliga motor och härlig atmosfär. Man blir glad av att köra den.

Läs mer om Joes Garage

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com