Skattechocken: En månad kvar

Bilhandlare: "Kunder verkar inte förstå att skatten höjs"

Nu är det bara en månad kvar till den nya WLTP-skatten, som ger en chockhöjning för nya bilar.
Men är bilköparna oroliga?
– Nej, det verkar faktiskt som om gemene man inte har koll på skattehöjningen, säger bilhandlaren Göran Löverfors i Västervik.
Bytbil har pejlat läget med några bilhandlare i Sverige.

Nedräkningen har börjat. Vid nyår höjs fordonsskatten på nya bilar under de tre första åren. Höjningen beror på att WLTP, en ny mätmetod av CO2-utsläpp, införs som gör att bilarna över en natt får högre skattegrundande utsläppsvärden. Värdet ligger till grund för hur fordonsskatten räknas ut. När bilen blir tre år gammal sänks skatten igen.
Många vanliga bilar får en skattehöjning på 30-50 procent när nyårsraketerna smäller och champagnen korkas upp vid tolvslaget på nyårsafton.
En del köpare har redan besökt bilhallarna för att hinna köpa bil innan skatten slår igenom. I oktober gick försäljningen upp med 28 procent jämfört med förra året.

Bytbil har stämt av läget med några handlare inför årets sista månad. Den sammantagna bilden är att handlarna har laddat upp med bilar på lager, men att många köpare inte har en aning om att det blir en rejäl skattehöjning på nya bilar.
– Nej, det verkar faktiskt som om gemene man inte har koll på skattehöjningen, säger bilhandlaren Göran Löverfors på Engströms Bil i Västervik. Det känns nästan som att regeringen har mörkat den här nyheten och att många därför missat den.
– Men det blir intressant att se hur många som kommer in efter nyår och inser hur mycket högre skatten har blivit.
Den bilden bekräftas av Olof Reneby, säljchef på Bilia Haninge (Volvo och Renault):
– Men företagskunder har generellt sett bättre koll än privatkunder på WLTP-skatten.

PASSA PÅ: NYA LAGERBILAR

Säljchefen Rickard Breve på Bilia Trelleborg har märkt att kunderna blivit lite osäkrare:
– Ja, allt fler tvekar om vilken typ av bil man ska köpa. Och allt fler tittar på laddhybrider. Man vill ju framtidssäkra sig, men samtidigt undrar många om det kommer en bättre och billigare laddhybrid om några år.
– Det är samma psykologi som när vi köper platt-tv. En 50-tums tv om ett år kan vara lika billig som en 40-tum idag…Tjänstebilsförarna gör det verkliga klippet nästa år på att välja en laddhybridbil. Trots att bilarna ofta är 70 000 – 150 000 kr dyrare än motsvarande bensin- eller dieselbil är det rena rama reapriset på förmånsvärdet som ligger till grund för den skatt tjänstebilsförarna får betala.
– Här i Västervik köps i princip alla laddhybrider av företag. Det är väldigt sällsynt att privatpersoner är intresserade, säger Göran Löverfors på Engströms Bil i Västervik.Sveriges mest sålda bil just nu är Volvo V60. Den billigaste laddhybriden är V60 T6 Twin Engine, som ändå kostar 494 000 kronor i sitt allra enklaste utförande. En motsvarande V60 D4 AWD kostar 373 000 kronor. Trots att laddhybriden är 121 000 kronor dyrare gör rabatten för miljöbilar att föraren gör ett skatteklipp. Förmånsvärdet för laddhybriden ligger på 3070 kr per månad jämfört med dieselns 4775 kr. Utslaget per månad är det 973 kr skattat och klart som föraren tjänar på laddhybriden.PASSA PÅ: NYA LAGERBILAR

Fakta WLTP-skatten

I början av september meddelade regeringen att de högre WLTP-värdena för koldioxidutsläpp ska införas i Bonus-malussystemet redan från 1 januari 2020.
Det innebär återigen en kraftig höjning av fordonsskatten, den andra inom loppet av ett och ett halvt år.

Alla nya bilar som inte är bonusbilar får en chockhöjning av bilskatten. Malus-bilar som redan är dyra i skatt blir ännu dyrare.
Det gäller alltså nya bilar som registreras efter 1 januari 2020, och den höga skatten gäller i tre år. I genomsnitt höjs skatterna med 30-50 procent.

Sveriges mest sålda bil, Volvo V60 D4 Cross country får sin skatt höjd med över 3000 kr till 9688 kr / år från 6554.
En mindre dieseldriven bil som Volkswagen Golf får ett påslag på cirka 2000 kr till 5524 kr.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com