Se nya Volkswagen T-Prime Concept GTE

En försmak av Volkswagens SUV-offensiv

På bilsalongen Auto China i Beijing presenterar Volkswagen en ny konceptbil. T-Prime Concept GTE är en högteknologisk laddhybrid med digital interiör. En bil som kan bli verklighet inom kort.

Volkswagens planer är att erbjuda bilköparna en spännande SUV-modell i alla relevanta marknadssegment. Den tyska biltillverkaren går ut hårt och inleder i vår med lanseringen av nya Tiguan, en bil som också kommer att finnas med förlängd hjulbas på vissa marknader, däribland Sverige.

I de högre klasserna följs den av en ny mellanstor SUV (för USA och Kina) samt av populära Touareg och en bil som i mycket liknar T-Prime Concept GTE.

Samtidigt kommer två nya SUV-modellserier att göra debut: i Golf-klassen kommer en SUV som går i samma stil som konceptbilen T-Roc, medan den T-Cross Breeze som presenterades i Genève anger färdriktning för Polo-klassen.

Men lite mer om den spännande T-Prime då. Vad sägs om att alla displayer och reglage i T-Prime Concept GTE är helt digitala. Det finns inte längre några knappar av konventionellt slag i kupén. Dessa har istället ersatts med gest- och röststyrningssystem, pekskärmar och beröringskänsliga ytor. Utvecklingen av T-Prime Concept GTE har letts av Frank Welsch, styrelseledamot med ansvar för teknikutveckling, och Klaus Bischoff, Volkswagens chefsdesigner.

− Med denna SUV har vårt team skapat en karismatisk och sportig allroundbil som imponerar med sin pondus och kraftfulla utstrålning. Konceptbilens progressiva interiör speglar vår tids önskan om digitala lösningar. Det är, för att uttrycka sig enkelt, kul med displayer och reglage som uteslutande består av pekskärmar, gest- och röststyrningssystem och beröringskänsliga ytor och kunna växla bilen elektroniskt ”by wire”, säger Klaus Bischoff.

Den interaktiva digitala instrumenteringen Active Info Display och infotainmentsystemets skärm (som för första gången i en bil är böjd), smälts i T-Prime Concept GTE samman till en enda enhet kallad ”Curved Interaction Area” – ett multifunktionellt och interaktivt displaylandskap.

– Denna typ av gränssnitt mellan människa och maskin kan mycket snart komma att bli norm i toppsegmentet. Framstegen är uppenbara här, eftersom bilen smälter samman med den virtuella värld som i dag ter sig så verklig. Samtidigt ser en lång rad assistanssystem till att säkerheten och bekvämligheten ombord i T-Prime Concept GTE ligger på högsta nivå. Dessa system rymmer massor olika teknologier och gör exempelvis halvautomatisk parkering möjlig, säger Frank Welsch, styrelseledamot med ansvar för teknikutveckling.

En annan finess är multifunktionsratten (3.0) som helt saknar knappar. Den släta ytan på multifunktionsområdena är beröringskänslig. Via denna kan man styra olika funktioner genom att endera trycka eller svepa med fingret. Vid beröring av ytan får föraren en återkoppling på detta (”touch feedback”, ”pre-sensing”) som gör det möjligt att lokalisera funktionen. När föraren aktiverar en funktion, ger reglaget en starkare återkopplingskänsla i fingret. Det gör handhavandet mer intuitivt än i dagens bilar. Till skillnad från dagens system begränsas funktionen inte heller till en vanlig strömbrytare, hela reglageytan kan användas.

Laddhybriddrivningen gör inte bara T-Prime Concept GTE praktiskt taget ljudlös vid eldriftenna utan också utsläppsfri upp till 50 km per laddning.

10 huvudfakta om T-Prime Concept GTE

1) Med T-Prime Concept GTE presenterar Volkswagen en av världens mest avancerade fullstora SUV:ar

2) Sportig och elegant tar T-Prime Concept GTE designen för fullstora SUV:ar till en ny nivå

3) Systematisk digitalisering kännetecken för T-Prime Concept GTE

4) Innovativa displayer och reglage ger nya möjligheter till interaktivitet

5) Active Info Display smälter samman med infotainmentsystemet bakom en skiva av glas och bildar en ”Curved Interaction Area”

6) Interiören har utformats för att vara en avkopplande miljö där den digitala styrningen nu mer än någonsin är fokuserad på användaren

7) SUV:en är en laddhybrid med en systemeffekt på 381 hk och ett vridmoment på 700 Nm

8) Räckvidden vid eldrift är 50 km (enligt NEDC ECE-R101)

9) Bränsleförbrukning: 2,7 l/100 km blandad körning (enligt NEDC ECE-R101)

10) T-Prime Concept GTE accelererar upp från 0 till 100 km/h på 6,0 sekunder – topphastigheten ligger på 224 km/h

Foto: Volkswagen
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com