Se hur råttor kör bil - lärde sig av forskare

Professorn: Råttorna lärde sig köra på unika sätt

Det är inte bara vi människor som kan köra bil. Forskare har nu lärt råttor att köra elbilar. De älskar det – och är duktiga bilförare.

 

Rat-rod och rat-look är två kända begrepp inom bilvärlden som nu visar sig ha täckning i verkligheten.

Forskare på Universitetet i Richmond har lyckats lära råttor att köra elbilar. Sex honråttor och elva råtthannar deltog i försöken. Råttorna placerades i speciella arenor där det fanns råttbilar som forskarna kallar ROV. Bilarna manövreras med små kopparknappar för att köra bilen framåt så råttan blir belönad med sockriga frukostflingor.

Allt eftersom gnagarna blev duktigare på att köra för att hämta flingor så introducerade vetenskapsmännen nya moment och utökade arenorna till att vara fyra kvadratmeter stora.

Ganska snart lärde sig råttorna att svänga med hjälp av kopparspakar i bilarna. Om råttan greppade den vänstra spaken svängde bilen vänster och den högra ordnade på samma sätt en högersväng. Råttorna blev snabbt dugliga bilförare, men precis som vi människor så har råttor stora hjärnor i förhållande till kroppsvikten.

– De lärde sig att navigera bilen på unika sätt och gjorde styrmönster de tidigare inte använt för att komma till belöningen. Jag tror att råttor är smartare än vad folk uppfattar dem som och att de flesta djur är smartare på unika sätt än vad vi tror, säger Kelly Lambert, professor i neurovetenskap med beteendeinriktning vid Universitetet i Richmond till CNN.

Råttorna verkade gilla att köra bil och blev avslappnade, då forskarna noterade sänkta nivåer av stresshormoner efter bilturerna.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com