Säpo nobbar Volvo - blir det här Löfvens nya bil?

Blir nya skottsäkra Audi A8 L Security Stefan Löfvens nya bil?
Säpo har än så länge inte köpt något exemplar av nya skottsäkra Volvo XC90 Armoured.
Nyligen köptes i stället ytterligare exemplar av nya BMW X5 Protection med 450 hk.

Sedan lång tid tillbaka körs statsminister Stefan Löfven för det mesta i skottsäkera Audi A8-bilar med W12-motor och 500 hk. Bilarna har dock sex år på nacken och börjar bli lite omoderna även om de inte rullat så långt. Säpo använder även ett antal skottsäkra BMW X5. Dessutom har Stefan Löfven tidigare uttryckt ett önskemål om att han hellre vill åka svensktillverkat, men att Säpo sagt nej.

– Som svensk statsminister vill jag helst åka i en svensk bil. Volvo har fantastiska bilar, så självklart vill jag helst åka Volvo, sade Stefan Löfven för länge sedan.

Nu, fem år senare, finns äntligen en skottsäker Volvo XC90 Armoured att köpa in, för cirka fem miljoner kr. I Tyskland skulle det vara otänkbart att skjutsa förbundskansler Angela Merkel i något annat än en tysk bil. Lika otänkbart skulle det vara att låta franske presidenten Emanuel Macron åka runt i en importerad bil. Men hittills har den svenska säkerhetspolisen inte köpt in Volvos nya skottsäkra pjäs på 4500 kg som bland annat är utrustad med flyktlucka.

I stället har ytterligare bilar av typen BMW X5 Protection levererats till polismyndigheten nu under våren. Bilen har en V8 på 450 hk, och lär vara både billigare och snabbare än Volvo XC90 Armoured. Säpo och polisen har både äldre och nyare exemplar av BMW X5 sedan tidigare.

Nu kastar sig även Audi in i matchen med en ny skottsäker variant av Audi A8. Den nya modellen har just lanserats för den ryska marknaden och kostar över sju miljoner kronor. Audis skottsäkra limousin har numera en V8 från S8-modellen på 571 hk vilket gör den till en av marknadens snabbaste skottsäkra bilar: 0-100 km/h på 6,3 sekunder. Som jämförelse behöver Volvo XC90 Armoured nästan tio sekunder. Kanske ett alternativ för Stefan Löfven som är van att åka Audi?

– När det gäller vilka åtgärder vi vidtar för att skydda den centrala statsledningen är det inget vi kan gå in på. Generellt anpassar vi skyddet efter skyddsvärde och hotnivån, säger Gabriel Wernstedt pressekreterare hos Säpo till BytBil. Volvo Cars väljer att inte kommentera uppgifterna om att XC90 Armoured ännu inte köpts in till svenska statsledningen.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com