Säljstart för Audi S e-tron och S Sportback

Här är priserna för Audis senaste elbilar

De nya S-modellerna från Audi är de första med tre elmotorer bland serietillverkade elbilar.
Vi pratar om totalt 496 hästkrafter, 973 Nm och 0-100 km/h på 4,5 sekunder.
För detta behöver man hosta upp en liten bit över miljonen.

Precis som i princip alla biltillverkare trycker Audi på att man ”fortsätter sin elbilsoffensiv” med att presentera sina nya S-modeller. De båda sportmodellerna Audi e-tron S och e-tron Sportback, som nu går att beställa, har tre elmotorer, varav två på bakaxeln.

Man kan säga att det gjorts en motorrockad från Audi e-tron 55. Detta då den bakre elmotorn från den modellen flyttats till framaxeln i dessa S-modeller samtidigt som den främre elmotorn från e-tron 55 flyttats till bakaxeln. Och där har den nu då fått sällskap av en ytterligare identisk motor.

De är de bakre motorerna som gör grundjobbet. Vid normal körning används endast de bakre motorerna men när det krävs mer prestanda eller om sensorerna förutser sämre väggrepp aktiveras den främre motorn direkt. Audi menar därför att känslan är mer bakhjulsbetonad.

Totalt ger detta en effekt på 496 hästkrafter (370 kW) och 973 Nm i vridmoment. Accelerationen ska toppas vid 210 km/h och 0-100 km/h avverkas på 4,5 sekunder.

Batteriets nettokapacitet ligger på 86 kWh och enligt WLTP har de nya S-modellerna en räckvidd på 36 mil. CW-värdet skiljer sig ytterst lite modellerna emellan, 0,26 på Sportbacken och 0,28 i SUV:en

De nya modellerna har breddats en aning, med 23 millimeter breddade hjulhus på bägge sidor. Markfrigången kan varieras med upp till 76 millimeter tack vare den adaptiva sportluftfjädringen.

En kul grej är att bilarna kan utrustas med digitala Matrix LED-strålkastare, en nyhet som avslöjades i samband med introduktionen av e-tron Sportback. Strålkastarnas ljus kan styras digitalt tack vare att varje ljus är uppdelat i 1,3 miljoner pixlar. I praktiken innebär det olika funktioner då vägbanan kan belysas som en projektor. Till exempel kan föraren få hjälp av att lysena visar bilens position och hjälper föraren att köra i mitten av filen i trånga utrymmen.

Inte mindre än tre skärmar hittas i bilarna. Två av dessa är något större, är utrustade med MMI touch response och klär mittkonsolen. Den tredje skärmen, kallad Audi virtual cockpit, sitter placerad mitt i förarens siktfält. Head up display kan väljas som tillval.

De båda modellerna tillverkas nu (klimatneutralt hälsas det) i Bryssel och lanseringarna i Europa ska ske under hösten. I Sverige går de båda modellerna att beställa nu.

SUV:en e-tron S har ett cirkapris från 1,1 miljoner kronor. S Sportback kostar något mer, och har ett cirkapris från 1 128 000 kronor.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com