Säkraste bilen som Euro NCAP krockat - men två bilar missar

Fyra helt nya modeller krocktestade av Euro NCAP - så gick det

Att nya bilmodeller inte får fem stjärnor i krocktestet Euro NCAP börjar bli ovanligt.
Men nya Peugeot 208 och Jeep Cherokee fick bara fyra stjärnor.
Peugeot brister i fotgängarskydd och tappar en stjärna jämfört med gamla modellen – Jeep Cherokee var fyrstjärnig över hela linjen.
BMW 3-serie är den säkraste familjebil som testats hittills.

Euro NCAP kommer med säkerhetsbetyg för fyra nya bilmodeller. Det handlar om två nya modeller från BMW – 1-serien och 3-serien som båda får fem stjärnor, samt Jeep Cherokee och Peugeot 208 som bara får fyra stjärnor var.

BMW 1-serie av tredje generationen är för första gången framhjulsdriven och får fem stjärnor, men får en liten anmärkning för att whiplash-skyddet i framsätena inte är optimalt.

BMW 3-serien av sjunde generationen får ett riktigt toppbetyg och har den bästa säkerhetsprestandan av alla stora familjebilar som testats av Euro NCAP med regelverket som gäller för 2018 och 2019.

– Det är bra att se att premiummärkena upprätthåller de mycket höga standarder som de har satt och fortsätter att uppnå femstjärniga betyg. Jag är säker på att BMW:s kunder kan vara säkra på att företaget kommer att fortsätta sträva efter de högsta säkerhetsstandarderna, även när våra protokoll blir tuffare och tuffare, säger Michiel van Ratingen, generalsekreterare för Euro NCAP.

Sämre gick det för Peugeot 208 som tappar en stjärna jämfört med föregående modell och får fyra stjärnor. Passagerarskyddet var femstjärnigt, men bilen är inte tillräckligt skyddande för utsatta vägtrafikanter som gående och cyklister.

Jeep Cherokee svarar för ett jättelyft jämfört med Jeep Wrangler som bara fick en stjärna, och landar in på fyra stjärnor. Bilen har genomgående hyfsat hög säkerhet, men inte tillräckligt för att få fem stjärnor.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com