Så många bilar hade allvarliga brister hos bilbesiktningen

Och de var de vanligaste bristerna

Under förra året genomförde Bilprovningen närmare en miljon kontrollbesiktningar av personbilar, och totalt underkändes var tredje personbil.

Under pandemin är det många som föredrar att åka bil framför andra färdmedel. Det betyder fler bilar är ute på vägarna. Under förra året kontrollbesiktigade Bilprovningen närmare en miljon personbilar och totalt underkändes var tredje personbil, 33,4 procent.

Drygt var femte personbil (21,1 procent) underkändes med krav på efterkontroll, vilket innebär att bristerna är så pass allvarliga att fordonet inte får användas mer än nödvändigt innan de är åtgärdade. Därefter måste de uppvisas på nytt och en fackmannamässig bedömning ska göras av att felen har rättats till.

Den vanligaste orsaken till att en personbil underkändes med krav på efterkontroll förra året, var anmärkningar mot komponenter i bromssystemet. Främst var det ojämn bromsverkan, brister i komponenter som tillhör hjulhusen (bromsskivor och bromsbelägg), otillräcklig bromsverkan på parkeringsbromsen och skadade bromsledningar.

Allt är inte negativt. Jämfört med 2021 och året innan minskade andelen underkända bilar, från 34,7 till 33,4 procent.

Personbilar besiktas första gången när de är tre år, andra gången när de är fem, och därefter senast 14 månader efter föregående besiktning.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com