Så hög blir nya trängselskatten i Stockholm

Ska ge ytterligare 325 miljoner kronor per år till staten

Här kommer en dålig nyhet för hundratusentals bilister.
Trängselskatten höjs i Stockholm – och beräknas ge ytterligare 325-340 miljoner kronor per år till staten.
– Det är nog inte trängseln som ligger bakom skattehöjningen, säger Maria Börjesson, professor i transportekonomi, till Svenska Dagbladet.

Beslutet om höjda trängselskatter i Stockholm fattades av riksdagen för ett drygt år sen och vid årsskiftet startar höjningarna. Trafikverket motiverar höjningen så här:
”Tidigareläggningen … bedöms leda till förbättrad framkomlighet genom minskade köer och fördröjd köuppbyggnad”.
Om du vill slippa betala trängselskatt måste du passera före klockan 6 på morgonen.
De nya förändringarna ser i korthet ut så här:
Högre trängselskatt på högsäsong (som omfattar sju av årets tolv månader).
Trängelskatt från klockan 06 istället för 06.30.
Högsta avgift för en enskild passering höjs från 35 till 45 kronor.
Högsta avgift under ett dygn höjs från 105 till 135 kronor.

Det här ska ge staten ungefär 325-340 miljoner kronor per år.  Och för en privatbilist som gör två passager på vardagar betyder det 4500–5000 kronor mer per år jämfört med idag, enligt Trafikverkets beräkningar.

Maria Börjesson, professor i transportekonomi på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), tror inte att den höjda avgiften kommer minska köerna.
– Jag skulle nog säga att effekten på trängseln av en höjning är marginell, det är inte säkert att den märks, säger hon till SvD. Det är nog inte trängseln som ligger bakom skattehöjningen.

Hon misstänker att höjda trängselavgifterna ska finansiera utbyggnaden av tunnelbanan och varnar nu politikerna för att stockholmarna kan tappa tålamodet:
– När man höjde skatten förra gången minskade stödet för trängselskatten och då borde man vara försiktig med omotiverade höjningar. Jag har inte sett något underlag som motiverar en höjning i ett samhällsekonomiskt perspektiv. Det gick rätt fort när man bestämde det där, säger hon till SvD.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com