Så återskapas Ford Mustang Shelby GT500 Eleanor

Återskapas på licens

Ett företag återskapar Ford Mustang Shelby GT500 Eleanor på licens. Bland annat används (tyvärr) en autentisk Mustang som donator. 

Bytbil har tidigare skrivit om företaget Classic Recreations som har tillverkat en Ford Mustang helt i kolfiber. Nu kan vi berätta om Fusion Motor Company, som är det enda företaget som har licens att tillverka kopior av Ford Mustang Shelby GT500 Eleanor.

Personerna på Fusion börjar med att ha en riktigt Mustang, årsmodell 1967, eller 1968, och använder den helt enkelt som en donator. De river ut allt, ner till metallen och sandblästrar sedan skelettet. Därefter installeras kolfiberkroppen, för att sedan målas och sist monteras all el. Alla som köper ett exemplar har ett flertal drivlinor att välja mellan och även andra alternativ. 

Exempelvis kan man välja en motor som är en V8 på sju liter med Elanor ventilskydd och har en enorm kylare. Motor genererar 560 hästkrafter och 720 Nm i vridmoment, med en kompressor kan den till och med leverera 750 hästar. Till motorn finns en sexväxlad manuell låda som driver bakhjulen.

LÄS MER: Videopremiär: Bytbil testar Ford Mustang Mach-E

Som standard är alla bilar utrustade med Detroit Speed fjädring, för att den ska ha bättre köregenskaper än på 60-talet. Fusion Motor Company tillverkar dessutom avgassystemet, medan Wilwood levererar bromsarna. 

En sådan bil kostar från 249 000 dollar (cirka 2,1 miljoner svenska kronor), men kan stiga upp till 300 000 dollar (2,6 miljoner svenska kronor) beroende på vilka tillval man väljer.  

Vill man se mer av den fantastiska bilen och skapandeprocessen, kan man titta när AutotopiaLA gjorde ett besök hos Fusion Motor Company, i videospelaren ovan.

LÄS ÄVEN: Ford lägger ned Mondeo

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com