RUF CTR är inte en Porsche

Märkets första egenutvecklade bil en raket

Tyska Ruf skrällde för trettio år sedan med sin turbotolkning CTR. Nu gör de om sin egen bedrift, fast i kolfiber.

För trettio år sedan sände den tyska tidningen Auto Motor und Sports testchef Stefan Roser en bil runt Nürburgrings nordslinga på ett så flagrant sätt att alla dagens förare borde skämmas.

Än i dag, när varvtider runt Ringen plötsligt betyder någonting, är Rosers bedrift någonting man nämner med viss vördnad. Varför?

Jo, han kör världens giftigaste bil på ett sätt som om den vore den mysigaste av nallebjörnar.

Tiden på varvet skäms inte ens för sig i modern tid, när biltillverkarna annars krämar på med aktiv aerodynamik och R-däck för att kapa sekunder.

Stefan Roser krämade på med Stefan Roser. Och en Porsche 911 Turbo trimmad av Alois Ruf. Han visste nog vad han gjorde, för Ruf CTR ”Yellowbird” har satt sig i det kollektiva medvetandet ända sedan dess.

Yellowbird var en speciell maskin på många sätt, precis som att Roser var en speciell förare. Karossen var inte den breda från 930 Turbo, utan den vanliga smala från 911-seriens mer beskedliga modeller. Och i en era när superbilar helst skulle vara hur överdådiga som helst var Rufs Porschetolkning en synnerligen sparsam historia.

Så när Ruf i dag släpper sin första helt egenutvecklade bil är den en oförblommerad hyllning till sin egen, 30 år gamla bedrift. För till skillnad från alla de märkliga Porschebaserade mittmotormonster som Ruf har skrapat samman sedan den där första gula fågelns flykt är Ruf CTR anno 2017 helt och hållet en produkt från Ruf själva.

Så den där gula mojängen du ser på bilderna, som mest ser ut som en 964 från tidigt nittotal, är egentligen en kolfiberkonstruktion som bortsett från utseendet lika gärna kunde komma direkt från framtiden.

Upplevelsen bakom ratten ska vara den av en bil som pratar med sin förare. Ruf CTR handlar inte längre om varvtider runt Ringen, utan om upplevelsen att brottas med en maskin. Därför är växellådan manuell och du får själv gissa hur många elektroniska barnvakter du har att fråga om råd när du är på väg ner i diket. Rätt svar: inte så många.

Till skillnad från den ursprungliga Ruf CTR – ja, bortsett från kolfibermonocoquen då – är att hjulupphängningarna inte kommer från Volkswagenbubblan utan här finns riktiga dubbla triangellänkar runt om och pushrod-aktiverade stötdämpare. Så Stefan Roser skulle förmodligen få ett lugnare jobb att ratta den runt Ringen.

Den aktermonterade motorn har i och för sig faktiskt sina rötter hos Porsche. Maskinen är en boxersexa på 3,6 liter med en den vanliga skogen av turboaggregat och lämnar, när Ruf monterat ihop allting, 710 hästkrafter.

Vad vi har att vänta från interiören vet vi inte så mycket om, mer än att kolfiber och alcantara lär förekomma. Instrumenten är analoga och ratten treekrad, fattas bara annat. Ruf planerar en serie om 30 bilar men vi har ingen aning om vad de kan tänkas kosta. Men gissar du under fem miljoner har du förmodligen fel.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com