Roboten som ska rädda VW från Teslas produktionshelvete

30 år efter Berlinmurens fall - från Trabant till framtidsfabrik

ZWICKAU. Här är roboten som ska rädda Volkswagen från Teslas produktions-helvete.
”Kuka” mäter karossgliporna på nya elbilen ID.3.
– Vi utbildar 8000 medarbetare i ett år, berättar Mike Schenker som jobbat i fabriken sedan Trabanten byggdes.
Häng med in i den gamla Trabant-fabriken – 30 år efter Berlinmurens fall.

I morgon, den nionde november, är det 30 år sedan Berlinmuren föll. I bilfabriken i Zwickau har det hänt en del på tre decennier. Den nionde november 1989 byggde fabriken 750 Trabanter om dagen, nu, åttonde november 2019, fabriken om för att göra 1000 elbilar om dagen.

Volkswagen satsar 100 miljarder kronor för att steg för steg ersätta alla sina bensin- och dieselbilar med elbilar. BytBil var på plats i fabriken när produktionen av nya elbilen ID.3 startade. Fabriken är ny och skinande ren – och på golvet är det nästan lika tyst som i en elbil. Nästa år ska 100 000 elbilar göras i fabriken, året därefter 350 000. Volkswagen investerar 13 miljarder kronor i den gamla Trabantfabriken som förvandlas till Europas modernaste elbilsfabrik.

Vår guide Mike Schenker är i 55-årsåldern och har jobbat i fabriken ända sedan Trabant byggdes här i slutet av 1980-talet. Det är en mycket speciell vecka för Mike Schenker. Det är både 30 år sedan Berlinmuren föll och dessutom startar produktionen av nya Volkswagen ID.3. Under de 30 åren har han jobbat sig upp från bilmontör som gjorde kommunistbilen Trabant till processchef som ansvarar för chassits möte med karossen när elbilen ID.3 tillverkas.

– Vi är några stycken som är kvar ända sedan Trabant tillverkades, säger han.

Att starta produktionen av en helt ny bilmodell är en komplicerad process. Under flera månader körs fabriken i lägre fart och tillverkar förseriebilar som inte säljs till vanliga kunder. Många av bilarna används för tester, provkörningar och utställningar. Att börja tillverka en elbil skiljer sig rejält från en fossil bil. Fråga bara Elon Musk och Tesla som enligt egen utsago drabbades av ett ”produktionshelvete” när de drog i gång tillverkningen av Model 3. Något som kunder av tidiga exemplar lider av än i dag, med rapporterade kvalitetsproblem på karosser, lackeringar och bagageluckor som läcker in vatten.

Det här är något som Volkswagen vill undvika till varje pris. Därför har de vidtagit ett antal åtgärder.
– Vi utbildar alla våra 8000 anställda under ett helt år. Det handlar bland annat om att jobba med högspänning, något de inte är vana med, berättar Mike Schenker.

På tyskt grundligt manér finns scheman och körplaner för hur personalen går igenom utbildningsprogram. Inom kort ska alla vara helt inkörda på ID.3, och då upphör produktionen av de Golfar som fortfarande görs här i Zwickau.

Fabriken är mer robotiserad än en vanlig fabrik som bygger bensin- och dieselbilar. Men fortfarande ser vi bilbyggare med gummiklubbor och skruvdragare som sätter fast olika inredningsdetaljer.

En särskild robot vid namn Kuka möter i flera minuter karosspringorna på bilarna som har tillverkats. Bilar som inte håller måttet skickas tillbaka in i fabriken. Allt för att undvika de problem som drabbade Tesla i monteringen av Model 3.

När BytBil bevittnar hur Kuka mäter en helt ny ID.3 kommer det till de tyska chefernas förskräckelse ut ett måndagsexemplar. Bilen har en helt sprucken vindruta.

– Det är något som kan uppstå på grund av temperaturskillnader. Den här får vi ta tillbaka, berättar en av cheferna i fabriken.

Under premiärdagen verkar det som att alla ID.3:or som produceras är lackerade i kommunistgrått. En blinkning till gamla DDR och Trabanten som bara fanns i en färg?

– Det är en ren slump. När Angela Merkel vandrade runt i fabriken för en stund sedan tillverkade vi både en lila och en vit ID.3, säger Mike Schenker.

Den kompakta ID. 3 är bara början för fabriken. Redan nu byggs det förseriebilar av suv:en ID.Crozz, som förmodligen kommer att heta ID.4 och visas upp nästa år. Och på Los Angeles bilsalong kommer Volkswagen inom kort att visa ID.Space, en modern el-kombi.

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com