Renoverad ner på mutternivå – fin Volvo PV 544 Sport

Stod i en torr lada i 35 år

Efter att ha stått i en lada i 35 år har en Volvo PV 544 Sport från 1965 totalrenoverats. Alla delar har antingen nytillverkats eller nyrenoverats. Nu säljs den på svensk auktion.

Bilweb Auctions sommarauktion kommer 106 bilar gå under klubban nu i veckan. 62 under torsdagen och 44 under fredagen. En av bilarna som kommer säljas är en Porsche 911 Targa från 1973 och anses vara en av de finaste orenoverade Porsche-bilarna som finns kvar i Sverige.

En annan bil om kommer säljas till högstbjudande är en Volvo PV 544 Sport från 1965. PV 544 Sport var 60-talets motsvarighet till det nästkommande årtiondets Volkswagen Golf GTI. Motorn i sportversionen genererade 90 hästkrafter, vilket var samma som i Porsche 356. Den här 544 Sport har beteckningen F, vilket är det sista produktionsåret för modellen.

Har renoverats ner till mutternivå

Motorn har uppgraderats så att den genererar 135 hästkrafter. Foto: Bilweb Auctions

Bilen lämnade bandet 21 januari 1965 i körsbärsröd. Den är nyrenoverad av två män som har varit aktiva stora delar av sin arbetarkarriär på just Volvo. De ville genomföra den perfekta PV-renoveringen och de köpte en PV-sport i original i rätt färg och rätt år. Bilen hade stått i en torr lada i 35 år. De köpte även rostfria dörrar, skärmar och huvar från USA. Perioden augusti 2021 tills maj i år har de i genomsnitt lagt ner sex timmar varje dag åt Volvon.

Karossen har blästrats, epoxigrundats, och lackerats professionellt. Allt som var löst har renoverats eller bytts ut, och katalogiserats. Genom bland annat en K-kam fick motorn en uppgradering så att den numera har cirka 135 hästkrafter. Växellådan och bakaxeln har renoverats, medan fram- och bakvagn, bromsar, el, inredning och karossen återskapades i minsta detalj, både med nyrenoverade och nytillverkade delar.

I maj besiktigades bilen och har sedan dess rullat cirka 50 mil. Anledningen till att bilen säljs, beror på att personerna har två Sport ytterligare. Volvon värderas till mellan 400 och 500 000 kronor. I skrivande stund är det högsta budet på 425 000 kronor. Man har tills 30 juni på sig att lägga ett bud.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com