Rekordtrend för personliga registreringsskyltar

Förra årets slogs nytt rekord i antal beviljade personliga registreringsskyltar i Sverige.
2020 fortsätter på samma bana med omkring 335 beviljade licenser i månaden – vilket ger flera miljoner kronor till svenska trafiksäkerhetsprojekt.
– Vad pengarna går till är det nog inte alla som vet, säger Daniel Augustini, handläggare  på Transportstyrelsen.

Sedan införandet av personliga registreringsskyltar år 1988 har intresset ökat för varje år. I fjol kom så en ny rekordnotering med totalt 4125 beviljade licenser. Grovt räknat innebar det 343 beviljade licenser i månaden.

Trots en pågående pandemi, där man kan tänka sig att gemene svensk lägger mindre pengar på vardagslyx som personliga registreringsskyltar, håller trenden i sig. Hittills i år har 2011 licenser beviljats – vilket motsvarar omkring 335 beviljade licenser per månad. 

– Det kan ju svänga mycket med halvåret fortfarande kvar. Men det kommer nog inte diffa allt för mycket mot förra året, säger Daniel Augustini som handlägger denna typ av ärenden på Transportstyrelsen.

Skyltarna får innehålla max sju tecken och vad som står på dem är förstås upp till var och en som ansöker. Just varför de personliga skyltarna lockar mer och mer går bara att spekulera kring, menar Augustini.

Det går dock att se tydliga tendenser över vad svenskarna oftast vill ha.

– Privatpersoner står utan tvekan för majoriteten av ansökningarna, även om vissa företag också vill ha egna skyltar. Sen är det mycket namn och smeknamn som gäller. Jag har inga siffror på det, men det min uppfattning är att det är det absolut vanligaste innehållet på ansökningarna som vi får in.

En annan trend som Daniel Augustini har märkt av är att ansökningar är vanligare hos yngre personer. Men det betyder inte att de alltid slutförs.

– Min tolkning är att väldigt många fler unga ansöker om personliga skyltar. Men många av dem slutförs aldrig. Varför det är så kan man ju bara spekulera i. Kanske görs det bara på skoj, kanske har det med pengar att göra. Jag vet faktiskt inte.

Första gången någon ansöker om en personlig registreringsskylt görs det för en tioårsperiod. Detta kostar 6200 kronor. Efter perioden får kunden välja om denne vill förlänga med ytterligare tio år för samma summa eller förlänga under en femårsintervall för 3 700 kronor.

Vad många inte vet är att nästan hela summan går tillbaka till förbättrad trafiksäkerhet.

Av de 6200 kronorna går 700 kronor till administrativa utgifter hos Transportstyrelsen. Resten går till Trafikverket och vad som kallas skyltfonden. Från Skyltfonden delas pengarna sedan ut till olika trafiksäkerhetsprojekt.

– Idén är att stödja innovativa idéer som bidrar till en ökad trafiksäkerhet. Jag tror det är någonstans runt 80 miljoner kronor som har delats ut de senaste tio åren, säger Daniel Augustini.

En snabb uträkning (5500 gånger 2011) visar att över 11 miljoner kronor har gått till Skyltfonden än så länge i år tack vare att allt fler svenskar väljer att skaffa personliga registreringsskyltar. Snacka om att förena nytta med nöje.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com