Rally: Neuville vann – får bisarrt straff

Fel fönster kostade Hyundai 50 000 euro

Hyundaiföraren Thierry Neuville från Belgien vann helgens WRC-deltävling på Sardinien tillsammans med kartläsaren och landsmannen Nicolas Gilsoul. Men vid efterkontrollen upptäcktes någonting som skulle stå teamet dyrt.

Helgen dominerades av Thierry Neuville och i mål var han nästan en halvminut före tvåan, Jari-Matti Latvala i Volkswagen. För  Neuville var segern den första i WRC sedan deltävlingen i Tyskland 2014. Därmed klättrar Neuville till sjunde plats i sammandraget, som Sébastien Ogier i Volkswagen alltjämt toppar.

Så snöpligt då att Hyundai åkte fast i besiktningen efter målgång. Det visade sig att Hyundai inte använt samma bakre sidorutor som bilen homologerats med. Teamets chef Michel Nandan medgav felet och det visade sig att man i homologeringshandlingarna skickat med bilder på fel fönster! När de sedan skulle monteras passade de inte och Hyundai fick byta.

Nu straffade det sig, efter sex körda deltävlingar. Hyundai får böta 50 000 euro för snedsteget, en dom man inte tänker överklaga.

Foto: Hyundai
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com