Rain Man-bilen: "Många som redan är spekulanter"

Men…är det inte bilen från filmen ”Rain Man” som står i Ljusdal?
– Nej, men det är samma modell, årtal och drivlina, säger Ulf Sandstedt på E & S Motor. En sån här bil kommer sällan ut på salumarknaden.

”I´m an excellent driver” sa Dustin Hoffman i succéfilmen ”Rain Man” när han satt i en Buick Roadmaster Cab årsmodell 1949. Bredvid sig hade han Tom Cruise som spelade lillebror Charlie Babbitt.
Du minns kanske filmens handling? Charlie försöker tjäna stora pengar på import av sportbilar när han nås av nyheten att hans far avlidit. Oberörd av dessa nyheter färdas han till Cincinnati för att delta i begravningen och väntar sig att få ett stort arv.
Men det enda han får ärva är en 1949 års Buick Roadmaster och några prisbelönta rosenbuskar, medan resten sätts in i en fond med en förmånstagare, som visar sig vara hans okände autistiske äldre bror Raymond Babbitt (Dustin Hoffman).

Många biobesökare minns den ljusa caben som bröderna färdades i, man kan säga att bilen var en av huvudrollsinnehavarna. Originalet såldes på auktion för 1,7 miljoner kr för åtta år sedan till en anonym samlare.

Men varför betala så mycket när en bättre och finare version står i Ljusdal, mitt i Hälsingland?
– Bilarna är inte helt identiska, säger Ulf Sandstedt, ägare av E & S bilfirma. Bilen i filmen har röd klädsel, den här bilen har grön. Och lacken är jag inte helt säker på. Filmbilen är ganska beige medan den här bilen kanske är mer gul.
– Men annars är det en tvillingbil, både när det gäller modell, år, motor och drivlina.
En sån här bil ser man sällan i Sverige, eller hur?
– Nej, den här typen av unika bilar kommer sällan ut på salumarknaden. Man får hugga på det lilla utbud som finns och jag har redan flera köpare på gång.
– En kollega, Kalle Norberg från Strängnäs, importerade den från New York för ett tag sedan och jag gillar Buick, så jag tog upp den till Ljusdal.
Hur är körupplevelsen i en 40-talsjänkare?
– Det märks ju att det är en 40-talare, man ska inte ha bråttom när man kör. Nedcabbad på fin grusväg i makligt tempo – då är den i sitt rätta element.
– Bilen har låg bakaxelväxling och varvar inte så fasligt. Det går att ligga i 80-85 km/h utan problem och Dynaflow-lådan kallas steglös, för att det upplevs så. Man startar på tvåan.Ulf Sandstedt berättar bilen egentligen skulle ha ställts ut på Bollnäs Motorrevy senare i år, men coronaepidemin har tvingat arrangörerna att ställa in.
– Filmbilen har Ohio-skyltar och jag hade tänkt fixa likadan inför utställningen.Är det svårare att sälja jänkarbilar just nu?
– Nja, coronakrisen har påverkat köpare lite grann. En del verkar vänta med att investera i en bil. Men det är tur att säsongen för såna här bilar har startat nu, säger Ulf Sandstedt.

Se Rain Man-bilen här

Buick är det äldsta kvarvarande amerikanska bilmärket samt ett av de äldsta i världen. Det grundades 1899 i Detroit som Buick Auto-Vim and Power Company av den Skottlandsfödde David Dunbar Buick. 19 maj 1903 ändrades namnet till Buick Motor Company och senare samma år togs företaget över av James H. Whiting som flyttade det till sin hemstad Flint.
Buick Roadmaster var General Motors flaggskepp mellan 1946 och 1957. Bilen var (och är) en bjässe med en hjulbas som var tillverkarens längsta, om man räknar bort limousiner.
Roadmaster väcktes till liv igen 1991-1996 och var även då Buicks största modell.

Sedan början av 2000-talets har Buick utvecklats till GM:s traditionella lyxmärke som satsar på komfort och säkerhet i konkurrens med bland annat Lexus. När det gäller prestanda och utmanande design är det istället Cadillac som tagit ledarrollen inom koncernen.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com