Provkörd: Mercedes nya GLE

"Mercedes har sprungit ifrån konkurrenterna rejält"

Större, läckrare och bättre.

Mercedes-Benz nya GLE är provkörd – och bilen får de amerikanska motorjournalisterna att jubla:

– Mercedes har höjt ribban rejält och sprungit ifrån konkurrenterna.

Föregångaren till GLE hette ML och såldes från 1997 i två miljoner exemplar.

I januari kommer nya fjärde generationen GLE att säljas i USA och testförare från tidningen Carbuzz har kört runt mellan-SUV:en på vägarna. Det är ingen överdrift att påstå att bilen imponerar på de rutinerade journalisterna.

”Det finns numera gott om bra bilar att välja på för oss konsumenter. Att Mercedes-Benz då lyckas skapa en bil som höjer ribban så rejält är anmärkningsvärt”

Hyllningarna punktas upp: prestanda, utseende, körglädje, smarta funktioner, utrymme…ja, det mesta får toppbetyg. Även storleken, och den är ju ganska viktig i USA:

– Nya GLE är genomgående större än föregångaren, och med en sjusitsig variant täcker nya modellen igen gapet mellan gamla GLE och den större GLS, skriver Carbuzz.

Mer som imponerar:

Rörelsekontroll. 

Mercedes kom in relativt sent med teknologin att styra vissa delar i bilen med handrörelser. Fördelen är att de sett konkurrenternas misstag och kunnat skapa något mycket bättre.

BMW introducerade handrörelse-styrning med sin 7-serie, och nu har Mercedes gjort det ännu bättre med smartare funktioner, skriver Carbuzz.

Utrymme och interiör.

Bagaget tar 630 liter och och om man fäller ner baksätena (lätt att göra med knappar) blir utrymmet hela 2 000 liter. Baksätet ”enormt bekvämt” även för långa passagerare.

Dessutom ägnar journalisterna åtskilliga rader åt att hylla den läckra designen med bl a lättnavigerad infotainment-skärm.

Fjädring.

”Luftdämpning gav en mjuk resa i den gamla GLE:n, men lyckades inte fullt ut skapa stabilitet i skarpa kurvor. Med den här modellens E-Active Body Control har Mercedes skapat en helt ny fantastisk dynamik. Här har man tagit ledningen över märken som Audi Q7, Porsche Cayenne och Range Rover.”

Sexcylindrig motor.

Om man vill prioritera bränslekostnad före körupplevelse så blir fyrcylinder-motorn bra. Men den fantastiska skapelsen GLE kommer till sin fulla rätt när man kör den raka sexcylindriga motorn, GLE 450 4Matic, skriver biltestarna.

Den nya 3.0-liters dubbelturbon, som introducerades i S-klassen i fjol, är en 367 hästkrafter stark mildhybrid.

Priserna kommer att släppas inom kort, men räkna med fyra-fem procent höjd prislapp jämfört med tidigare.

 

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com