Professorn: Förare av Audi, BMW och Mercedes mer osympatiska

Finsk forskarrapport: Självcentrerade män som är stridslystna och kör mer aggressivt

En ny forskningsrapport från Helsingfors universitet visar att förare av Audi, BMW och Mercedes kör mer aggressivt än andra bilister.
Enligt den vetenskapliga studien är det självcentrerade män som påvisar stridslystna, omedgörliga, osympatiska och oempatiska personlighetsdrag som i större utsträckning kör de tyska statusmärkena.
– Jag hade personligen lagt märke till att det väldigt ofta är snabba tyska bilar som kör mot rött och som inte ger väg åt fotgängare, säger professor Jan-Erik Lönnqvist.

Forskare vid Helsingfors universitet har genomfört en undersökning bland 1900 finska bilägare som fått svara på frågor om sina bil- och körvanor. Studien har gått till botten med frågan om det är en viss typ av människor som köper högstatusbilar och bryter mot trafikregler.

Och enligt de finska forskarna är det ”självcentrerade män som påvisar stridslystna, omedgörliga, osympatiska och oempatiska personlighetsdrag” som äger Audi, BMW och Mercedes i större utsträckning.

– De här personlighetsdragen förklarar viljan att äga statusprodukter och samma personlighetsdrag förklarar också varför de oftare än andra bryter mot trafikregler, säger Jan-Erik Lönnqvist, professor i socialpsykologi vid Svenska social- och kommunalhögskolan.

Professor Jan-Erik Lönnqvist påstår också att han själv upplevt hur förare av Audi och BMW struntar i trafikregler.

– Jag hade personligen lagt märke till att det väldigt ofta är snabba tyska bilar som kör mot rött och som inte ger väg åt fotgängare, säger Lönnqvist.

Undersökningen är dock inte entydig, precis som namnet på studien antyder: ”Not only assholes drives Mercedes”. Även samvetsgranna personer som är duktiga, pålitliga och välorganiserade dras till statusbilar.

– Antagligen förklaras den här kopplingen av deras kvalitetstänk, att de uppskattar hög kvalitet. Alla bilmärken har ju en viss image och genom att köra med en pålitlig bil signalerar de samtidigt utåt att de är pålitliga, säger  Lönnqvist.

När det gäller kvinnor är det endast samvetsgranna och kvinnor som köper lyxbilar – enligt professorn kan det bero på att kvinnor inte upplever bilar som statusmarkörer på samma sätt. Professorn efterlyser nu bättre statusmarkörer än tyska lyxbilar.

– Det skulle vara fint om det fanns fler alternativa sätt att konsumera på som visar på status och som är hållbara, i stället för de slag av ytlig lyxkonsumtion som vi så ofta ser med negativa konsekvenser. Vi ser ju redan att det håller på att bli något av en statusgrej att köra elbil, medan det inte längre är lika tufft med stadsjeepar som förorenar maximalt mycket.

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com