Premiär för nya Toyota Aygo X

Har en 1.0-liters trecylindrig bensinmotor

Toyota har presenterat nya Toyota Aygo X som baseras på konceptet som presenterades i våras. Enligt den japanska biltillverkaren ska modellen ta småbilarna in i framtiden.

Nya Toyota Aygo X är en crossover i A-segmentet och enligt Toyota själva tar den småbilen in i framtiden. Modellen är konstruerad och tillverkad i Europa för europeiska köpare. Modellen baseras på GA-B-plattformen, som bland annat Toyota Yaris använder sig av.

Designmässigt är Aygo X lik konceptet Augo X Prolouge som visades upp i våras. Bilen går att få i fyra olika färgkombinationer: Kardemumma, chili, ingefära och enbär.

Aygo X är 370 centimeter lång, och hjulbasen har ökat med 9 centimeter jämfört med Toyota Aygo från 2005. Bredden är 174 centimeter och karossens höjd har ökat till 151 centimeter. Bagageutrymmet är på 231 liter och har 1,1 centimeter högre markfrigång jämfört med den tidigare generationen.

Bilen har en 1.0-liters trecylindrig bensinmotor. Den är som standard kopplad till en femväxlad manuell låda, men som tillval finns en steglös S-CVT automatlåda. Därmed skippar Toyota hybrid- och elversionerna. Bränsleförbrukningen vid blandad körning är från 4,7 liter/100 km och koldioxidutsläppen är som lägst 107 g/km.

I interiören finns en pekskärm på nio tum. Där ingår ett molnbaserat navigationssystem och stödjer både Apple Carplay samt Android Auto. Den har stöd för viss OTA-uppdatering, plus att man kan ladda mobilen trådlöst. Bilen har även en mängd säkerhetssystem genom Toyota Safety Sense som är standard.

Under första halvåret kommer även en Limited edition att erbjudas. Bilen får då kardemummalackering med orangea detaljer både in- och utvändig. Dessutom får den speciella mattsvarta 18-tumsfälgar.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com