Premiär för Audis nya laddhybrider

Toppversion med 442 hk - så lång är räckvidden

Audi har legat lite efter när det gäller laddhybrider. Men nu ska det bli ändring med besked. På Genèvesalongen släpper Audi hybridversioner av A6, A7, A8 och Q8. Och namnet e-tron tas bort från hybriderna.

Kanske kan hybridoffensiven rädda Audi från de fallande försäljningssiffrorna som har tvingat prestigemärket till ett stort sparpaket.

På Genèves bilmässa nästa vecka visar Audi upp fyra nya laddhybrider. Samtliga fyra kommer att få en räckvidd på 40 kilometer enligt WLTP-normen.

Ett välkommet tillskott för Audi som säljstoppade de två tidigare hybriderna A3 e-tron och Q7 e-tron förra året, på grund av problem med WLTP-certifiering.

Tilläggsnamnet e-tron försvinner också från hybridbilarna, från och med nu är det bara rena elbilar som får heta e-tron hos Audi. De nya hybriderna får det långa och osexiga tillägsnamnet ”TFSI e”. Audi Q7 e-tron läggs ner som hybrid, från och med nu är det bara bensinbilar som erbjuds i laddhybridversion. Alla bilar får Audis TFSI-motor med turbo och direktinsprutning tillsammans med en elmotor.

Audi A6, A7 och Q5 får alla samma drivlina. Endera är det 50 TFSI e som gäller med 220 kW (295 hk), eller 55 TFSI e med hela 270 kW (362 hk). Audi A8 TFSI e kommer i en ännu starkare version, hela 330 kW (442 hk).

Bilarna får ett batteri på 14,1 kWh som ligger under bagagerumsgolvet.

Bilarna startar alltid i elektriskt läge för att spara på miljön, och sedan finns det tre körlägen att välja på, elektrisk, auto och hold.

Försäljningsstarten är under 2019, några svenska priser är ännu inte officiella.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com