Premiär för Abarth 500e

Lanseringsversionen görs i 1949 exemplar

Fiat presenterar nu en prestandaversion av 500e.

In rullar Abarth 500e som ligger inne med bra mycket mer kraft och en kaxig design.

Denna första eldrivna Abarth kan också ge ifrån sig ”coola motorljud” för den som nu vill ha sånt.

Som det tidigare har utlovats har nu Fiats prestandamärke Abarth kommit med en version på elbilen 500e.

Lanseringsmodellen kallas Scorpionissima och det är såklart en sportigare modell som, på vissa smått kontroversiella sätt, ska påminna om en vanlig Abarth även om den rullar på el.

Abarth 500e har en effekt på 155 hästkrafter och 235 Nm i vridmoment. Den ska göra 0-100 km/h på sju sekunder blankt. Detta att jämföra med vanliga 500e som med sina 116 hästar och 22 Nm i vrid avverkar 0-100 km/h på 8,9 sekunder. Så ja, klart sportigare.

Själva batteriet är detsamma som i Fiat 500e, som alltså har en kapacitet på 42 kWh. Den ska, enligt ännu overifierade uppgifter, ta sig 32 mil på en laddning och snabbladdning sker med 87 kW.

Låter som en Abarth – med fejkade ljud

Nog är denna skorpion en modell som drar ögonen till sig. Den har en smått aggressiv stil med lackfärger vars namn själva kan få stå för beskrivningen: ”Acid green” och ”poison blue”.

”Den nya skorpionen förvandlar energi till känslor, hög teknologi till adrenalin och hållbarhet till prestanda”, som Abarth själva skriver på sin hemsida.

Ett steg i detta är en funktion som inte brukar vara särskilt uppskattad bland alla. Vi pratar förstås om fejkade motorljud (du kan själv lyssna på ljudet här).

Med den nya ljudgeneratorn ska Abarth 500e ryta som en klassisk Abarth. Men det går att stänga av denna funktion.

Görs i 1949 exemplar

Lanseringsversionen heter alltså Scorpionissima och den ska bara tillverkas i 1949 exemplar, som en hyllning till Abarths födelseår.

Någon gång i början av nästa år förväntas de första leveranserna att ske.

Något pris har ännu inte satts på denna kaxiga skorpion.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com