Premiär: BMW:s nya elbil i4 får en jättegrill

Här är första bilderna på BMW:s nya elbil Concept i4 som ska utmana Tesla Model 3.
Trots att elbilen inte har någon kylare får den en jättegrill.
i4:an får 530 hk från sina elmotorer och ska klara 0-100 km/h under fyra sekunder.
– Designen är dynamisk, ren och elegant. En perfekt BMW som råkar ha nollutsläpp, säger designchefen Adrian van Hooydonk.

I dag visar BMW upp sin nya Concept i4 i stället för att avtäcka den på Genèvesalongen som ställdes in på grund av coronaviruset. Men redan nu har bilderna läckt ut och det mesta om bilen är känt i förväg.

Med blåa accenter så knyter bilen an till de tidigare i-bilarna i3 och i8 från den tyska tillverkaren. Även interiören påminner en del om i3, även om den har fått gyllene detaljer och känns modernare än i3 som kom redan 2014. i4 är ett koncept som är mycket likt produktionsbilen som visas senare i år.

BMW har tappat en hel del försäljning av sina sportigare modeller till Tesla och tanken är att i4 ska ta tillbaka förlorad mark. Bilen får hela 530 hk och ett batteri på cirka 80 kWh som ska ge en räckvidd på 600 km, väl i paritet med Tesla Model 3. När det gäller acceleration ska i4 klara 0-100 km/h under fyra sekunder. Återstår att se om den kommer ända ner till 3,4 sekunder som Model 3 Performance.

Laddningen ska gå extra snabbt och i4 ska kunna laddas till 80 procent på endast 35 minuter. Den helt produktionsklara i4 ska börja tillverkas under 2021.

BMW var tidigare ledande elbilstillverkare i Europa när i3:an lanserades redan 2014, men har tappat hela sitt försprång och ligger nu efter Audi, Mercedes, Jaguar och Renault – för att inte tala om Tesla. Med de kommande modellerna i4 och suv:en iX3 försöker BMW komma ikapp igen.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com