Porsche Panamera Kombi heter Sport Turismo

Får en något längre taklinje och en extra sittplats.

Förhandsspekulationerna är över. Nu är Porsche Panamera i kombiversion äntligen officiell. Och den får heta Sport Turismo.

Så kom då äntligen de första officiella bilderna på Porsche Panamera i kombiutförande och nu vet vi också att den får heta Sport Turismo. Därmed blir Porsche Panamera Sport Turismo den tredje karossmodellen av den nya Panameragenerationen, efter standardkarossen och den förlängda Executive.

Från dörrstolpen och bakåt skiljer sig Sport Turismo från den vanliga Panamera genom en förlängd taklinje och en bakrutestolpe som är tjock som en noshörning. Så särskilt kombimässigt ser den inte ut, mer som en halvkombi som tuggat på några ryssfemmor. Det skiljer den från våra egna förhandsspekulationer.

Bytbils illustratör

Framför allt har den inte en Volvobakdel.

Det kanske vi borde ha begripit redan när konceptbilen Panamera Sport Turismo visades 2012 – men vi kan ju inte begära vad som helst av vår lätt vindögde illustratör.

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG.

Den var ju om möjligt ännu ärtigare.

Taklinjen avslutas av en spoiler som håller sig lugn i hastigheter upp till 170 km/h. Kör man snabbare än så fälls den upp och håller bakvagnen stabil. Utom om glastaket är öppet, för då fälls den ut redan i 90 km/h för att skapa en liten luftbulle som håller vindbruset borta.

Måttmässigt skiljer sig kombin inte alls från sedanversionen – längd, bredd och höjd är precis som vanligt. Men baksätet är inte det samma, utan här har mittkonsolen ersatts av en tredje sittplats som i och för sig ser mest lämpad ut som nödsäte. Och som tillval går det alldeles utmärkt att beställa Sport Turismo med samma mittkonsol som i vanliga Panamera.

Takhöjden ska i alla fall vara något bättre och i- och ursteget ska vara enklare, eftersom bakdörrarnas öppning är något större. Bagageutrymmet är också något större, men bara något. Nåja, det lär i alla fall vara enklare att få in stora kollin i den mer lådformade karossen.

Modellprogrammet för Sport Turismo är det samma som för sedanversionen, bortsett från den enklaste, tvåhjulsdrivna Panamera och den nya Turbo S E-Hybrid-versionen. Några svenska priser har vi inte ännu, men i Tyskland börjar prislistan på 97.557 euro för Porsche Panamera 4 Sport Turismo. Leveranserna lär starta under hösten.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com