Porsche 911 GT3 får mer mos

Och du kan beställa den med manuell låda.

Fram tills nu har Porsche 911 GT3 haft ett litet men viktigt problem. Äntligen är det ur världen.

BMW kan kasta hur många GTS-modeller som helst åt Porsches håll och Mercedes-AMG kan hota med vilka märkliga maskiner som helst. Faktum är att när det kommer till att köra fort, varv efter varv, år efter år, är det ingenting som slår Porsche 911 GT3 på fingrarna.

Nåja, även solen har sina fläckar. För några år sedan uppdagades det att en feltillverkad skruvskalle kunde slå sönder motorns oljetråg, med bränder som följd. Så Porsche fick vackert byta ut motorerna i hundratals bilar. Kanske Porsche inte är alldeles ofelbara ändå.

Än värre i entusiasternas ögon var nog ändå att den senaste generationen av 911 GT3 inte gick att få med manuell låda. Man var helt enkelt tvungen att sitta och paddla sig fram i tillvaron med hjälp av Porsches dubbelkopplingslåda PDK. Så när Porsche släppte 911 R – med GT3 RS-motorn kopplad till en sexväxlad spaksak – brann det i entusiastkretsarna och i dag, ett år efter lanseringen, betalas mångmiljonbelopp för något av de 991 tillverkade exemplaren.

Nu har Porsche – äntligen – åtgärdat även den lilla detaljen. Nya 911 GT3 går nämligen att få med en riktig manuell låda. Även om den sjuväxlade paddellådan är standard, går det att beställa 911 GT3 med en sexväxlad, helt vanlig manuell låda i stället, med kopplingspedal och allt.

Nåja, helt vanlig är den egentligen inte, eftersom den i grunden faktiskt baseras på PDK-lådan och har, precis som den, tre axlar i stället för två som vanligt. Men vad spelar det får roll när du får leka häl-och-tå-konstnär med varvtalsmatchade nedväxlingar ända in i Trösen på Gelleråsen? Paddlar, det gör man på sjön.

U.S. Navy

Yup.

Det är inte den enda förändringen i årets uppdaterade upplaga av GT3. Porsche har jobbat mer aerodynamiken och med en lägre placerad vinge ska samverka bättre med undersidans diffusor och därigenom skapa mer marktryck utan att luftmotståndet ökar.

Själva karossen har också fått ytterligare förstyvningar. Faktist så mycket att det visade sig på vågen och då fick man helt sonika slita ut en del av ljuddämpningsmaterialet tills man var tillbaka på noll igen. Om man inte beställer den där sexpetade lådan förstås, för då sparar man tio kilo.

Nå, om GT3 bullrar mer än förr så rullar den i alla fall mjukare. De adaptiva stötdämparna har numera ett bredare spektrum av rörelsemotstånd, vilket enligt Porsche ska hjälpa både på gata och på bana. Styvare bussningar ska förbättra styrkänslan och bak finns numera hjälpfjädrar, som tillåter längre fjädringsväg utan att huvudfjäderns slamrar loss.

Och så var det ju det där med motorn. I stället för att hålla på och jönsa med en mängd olika motorstorlekar och effekter kastade man helt enkelt bort 3,8-litersspisen och satte in motorn från Carrera Cup. Så nu har GT3 och GT3 RS identisk volym (fyra liter jämnt) och identisk effekt (500 hästkrafter) – men GT3 varvar nu till – håll i er – 9.000 r/min. Gissa om det sjunger vackert.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com