Populära laddboxar får försäljningsförbud

Easee överklagar beslutet: "Vi håller inte med"

Elsäkerhetsverket har beslutat att laddboxarna Easee Home och Easee Charge får försäljningsförbud.

Omkring 100 000 laddboxar av de här modellerna är installerade i Sverige.

Men Easee håller inte med om beslutet och arbetar nu för att överklaga förbudet.

I februari pekade Elsäkerhetsverket ut allvarliga brister hos det norska företaget Easees laddboxar.

Nu har den svenska myndigheten gått vidare och har beslutat sig för att införa ett försäljningsförbud av laddboxarna Easee Charge och Easee Home.

Anledningen är att det inte finns en jordfelsbrytarlösning och ett DC-skydd som uppfyller kraven i de standarder som utrustningen är deklarerad för.

– Tillverkaren har använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare istället för en elektromekanisk. Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när och som den ska, säger Joel Lee Antman, inspektör vid Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

”Förstår att det finns en oro”

Beslutet innebär att Easee ska återta laddboxarna från sina återförsäljare. Dessutom blir tillverkaren skyldig att åtgärda bristerna på redan installerade laddboxar. I Sverige handlar det om cirka 100 000 stycken.

Någon återkallelse från konsumenter är dock inte motiverat, menar Elsäkerhetsverket. Granskningen har inte visat att bristerna leder till omedelbar person- eller sakskada.

Vidare menar myndigheten att det nu är upp till Easee att återkoppla till sina kunder med åtgärdsförslag och att de inte kommer att uttala sig vidare om rekommendationer i ärendet.

– Vi förstår att det finns en oro hos privatpersoner i den här frågan, men tillverkare som får den här typen av negativa besked brukar i regel vara snabba med att tillmötesgå de krav som ställs, säger Joel Lee Antman.

Kommer bekämpa beslutet

Easee har också varit snabba med att uttala sig efter beslutet om försäljningsförbud på den svenska marknaden.

Det norska företaget meddelar i ett pressmeddelande att de överklagar både försäljningsförbudet och dess omedelbara verkan. De hävdar bestämt att det inte finns vare sig teknisk eller juridisk grund för förbudet.

– Vi håller inte med om beslutet och kommer att göra allt vi kan för att skydda våra kunder, partners och anställda. Vårt huvudfokus har alltid varit människor och säkerhet, säger grundaren och vd Jonas Helmikstøl.

– Våra kunder kan fortsätta ladda säkert som vanligt och behöver inte vidta några åtgärder. Vi kommer att fortsätta att bekämpa detta beslut och att arbeta för en grönare framtid genom innovativa produkter. Easee framhåller att det inte har inträffat några incidenter som ligger till grund för det införda försäljningsförbudet, vilket också framhålls i Elsäkerhetsverkets rapport.

Easee tänker begära inhibition för att försöka ta bort försäljningsförbudet så snart som möjligt och de förväntar sig att denna begäran ska behandlas av domstolen inom kort.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com