Polisens larm: Våra elbilar värdelösa för biljakter

Tvingas vara klimatbovar - trots miljömålen

Elbilarna håller inte måttet som polisbilar under utryckningar och biljakter.
Brittiska polisen slår nu larm om att deras Nissan Leaf och BMW i3-bilar är värdelösa för utryckningar och till att fånga tjuvar.
Poliserna anser att bilarna inte går tillräckligt fort och riskerar att få urladdat batteri, uppger brittiska Metro.

Polisen i Storbritannien har satsat hårt på elbilar för att nå sina klimatmål. Nu uppger tidningen Metro att 250-miljonerssatsningen på att köpa in 448 miljövänliga bilar kan vara slöseri. De flesta bilarna är av modellen BMW i3 och Nissan Leaf.

Polisen uppger nu att bilarna inte är användbara för att jaga tjuvar eller rycka ut för att hjälpa offer i nödsituationer. Nästan samtliga bilar används i stället i ickebrådskande situationer eller för att transportera polischefer till jobbet. Anledningen är att bilarna tar för lång tid att ladda upp för att vara redo för en utryckning, eller helt enkelt går för långsamt, hävdar polisen i en egen rapport.

– Polisen måste visa mer sunt förnuft. Jag har suttit i en polisbil många gånger när larmet har fått. Du kan inte förutse vad som ska hända, så de måste vara försiktiga när de använder elbilar, säger torypolitikern David Davies, som tidigare varit polis.

Totalt är det 30 av Storbritanniens 46 polisdistrikt som köpt in elbilar. Det handlar om 448 miljöbilar, och många fler är på väg ut till polisstyrkorna. Scotland Yard har 134 elbilar, men siktar på att byta ut hela flottan mot elbilar till år 2050. Förutom BMW I3 och Nissan Leaf har de köpt elbilar från Mitsubishi och bränslecellsbilar från Toyota. Men en internrapport avslöjar att de tvingades vara klimatbovar och köpa in fler dieselbilar för att klara kraven vid biljakter.

– Marknaden har ännu inte mognat så att det finns bilar som går på alternativa drivmedel som klarar att möta våra mål för att biljakter, skriver polisen i rapporten.

Polisen i Kent har två Nissan Leaf och en BMW i3 och erkänner i en undersökning att bilarna kommer till korta när det gäller utryckningar:
– Elbilar har inte tillräcklig räckvidd och tar för lång tid att ladda, vilket är en stor utmaning.

Polisförbundet vill dock lugna medborgare som är oroliga för att polisen inte ska kunna rycka ut för att de håller på att ladda bilarna.
– Ingen behöver vara orolig för att polisen inte ska kunna rycka ut på grund av att batteriet är tomt. Det vore försumligt av de som sköter om fordonen att begränsa sig så, de får fortfarande använda andra bilar.

I dag börjar det dock finnas gott om elbilar på marknaden som både är snabba i biljakter och klarar 50 mils körning på en laddning – om polisen vill sluta vara klimatbovar. Den svenska polisen har hittills endast köpt in tio elbilar av modellen Nissan Leaf, men de har inte använts vid utryckningar.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com