Polischefens krav: Förbjud elsparkcyklar!

”Olyckorna ökar och de skapar otrygghet för många”

Svenska städer svämmar över av elsparkcyklar och olyckorna ökar. Lagen har inte hängt med när ett nytt fordon invaderar gatorna. Nu har chefen för trafikpolisen i Stockholm fått nog och kräver ett förbud.  – Förbjud elparkscyklar! Det är för många som blir otrygga i trafiken och får problem med dem, säger han till Bytbil / Blocket.

Elsparkcyklar, eller elscootrar, har på bara ett knappt år blivit ett vanligt fordon i trafiken i de största svenska städerna. I Stockholm är det just nu 5-6 olika aktörer som placerat ut elscootrar på gatorna och på många platser och trottoarer ligger elscootrar slängda.

I Stockholm stödjer politikerna elscootrarna, och trafikborgarrådet Daniel Helldén (mp) planerar inte några inskränkningar för elscootrar eller de som hyr ut dem. De har i stället valt att inträtta särskilda parkeringar för elscootrarna, men ändå ligger de slängda på många platser.

Polisen i Stockholm har dock reagerat, de ser både en ökning av antalet olyckor och ett kaos på stadens gator när elsparkcyklar ligger slängda på många platser. Dessutom är trafiksäkerhetstänket bristfälligt, både från de som hyr ut dem, de som använder dem och politikerna, enligt kommissarie Hans Nilsson vid trafikpolisen i Stockholm.

– Det finns inget trafiksäkerhetstänk runt elsparkcyklarna. Man lyfter fram det som att det ska lösa framkomligheten och det är politiskt korrekt. Men man tar inte upp den andra sidan av myntet, att olyckorna ökar och att de ligger kastade överallt, säger Hans Nilsson till BytBil / Blocket.

Det saknas i dag exakt olycksstatistik, men i maj avled en person i Helsingborg som färdades på elscooter och för någon vecka sedan krockade två personer på elscooter i Stockholm med en buss. Sjukvården rapporterar att de får in allt fler skadade och Hans Nilssons samtal med personal vid akutsjukvården ger samma bild.

– De som åker elsparkcyklar har inte ett spår av trafikvett när de ställer sig på den. De räknas som cyklister och ska hålla sig till de reglerna, men ingen verkar göra det. De får vara på trottoaren om de kör i gångfart, men det gör ju ingen. De är också dåliga på att lämna företräde för gångtrafikanter. Vi har sett 3-4 personer åka på en elsparkcykel och barn som använder dem utan cykelhjälm, säger Hans Nilsson.

Hittills har polisen inte bötfällt någon då resurser att övervaka det nya fordonet saknas, men det brott som kan bli aktuellt är vårdslöshet i trafik.

Kommissarie Hans Nilsson vill nu gå så långt som att börbjuda elscootrarna, något som redan skett i Barcelona.

– Ja, elsparkcyklarna borde förbjudas, enligt min uppfattning. De är till förfång för så många som känner sig otrygga i trafiken med dem, störs av att de ligger slängda överallt. Vi ska ha en trygg trafikmiljö, och företagen som hyr ut dem tänker mer på att tjäna pengar. Vi ser dessutom en olycksökning. Därtill är det nog inte så miljövänligt som vissa vill tro eftersom cyklarna måste samlas ihop med lastbil för att laddas och går sönder när de ligger slängda. Det finns också en brandrisk med batterierna, blir det läckage kan det bli termisk rusning och starta bränder i till exempel tunnelbanan, säger han.

Ytterligare en aspekt som motiverar ett förbud enligt Hans Nilsson är att de är farliga för synskadade när de ligger slängda på gångbanor och står uppställda. Risken är extra stor nu när det börjar bli mörkare.

– Politikerna har inte tagit sitt ansvar, det är dags att de agerar!

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com