Polestar Precept blir verklighet – sätts i produktion

Från manifestation till verklighet.
Polestar bekräftar nu att elbilen Precept, med en interiör som byggts på bland annat fiskenät, kork och återvunna PET-flaskor, ska byggas i en ny produktionsanläggning i Kina.
– Konsumenterna vill se förändringar inom bilbranschen – inte bara drömmar, säger Thomas Ingelath, vd för Polestar.

Det var i april tidigare i år som Polestar Precept visades upp för första gången. Då fick vi en elbil som påminner mycket om en annan svensk bil, nämligen Koenigsegg Gemera. Bilarna, som utvecklats samtidigt, hade liknande stolar och var båda fyrsitsiga.

Polestar menar själva att bilen inte var en konceptbil. Snarare skulle den uppfattas som en manifestation för att illustrera det svenska elbilsprestandamärkets framtidsvision.

Precept har också en egen märkesidentitet som skiljer ut den från Volvos modeller. Enligt tillverkaren själv ska responsen ha blivit så massiv att det inte bara kunde stanna vid en manifestation. Det blir alltså också även produktion.

– ’Fantastisk. Spektakulär. Banbrytande. Den här bilen vill vi se på vägarna!’ – skrev media om Polestar Precept och konsumenterna höll med och sade, ’Den vill vi ha’, så vi bestämde oss för att bygga Precept, säger Thomas Ingenlath, VD för Polestar i ett pressmeddelande.

Ambitionen från Polestar är att använda innovativ digital teknik och paketera den med hållbara material. Ingelath pratar om hur kunderna vill se förändringar inom bilbranschen och att Polestar Precept ska göra dessa drömmar till verklighet.

– Precept blir nu ett ännu tydligare ställningstagande och vi åtar oss att minska både våra bilars och vår verksamhets miljöpåverkan. Målet måste vara att nå full klimatneutralitet, även om jag inser att det är ett långsiktigt mål.

Därför inkluderar bilens interiör flera olika hållbara material, såsom återvunna PET-flaskor, fiskenät och kork. De återvunna petflaskorna ska till exempel göra att innertaket är gjort till fullo av återvunnen textil, insamlade fiskenät ska utgöra mattorna och återvunnen kork från vinindustrin har omvandlats till korkbaserad vinyl för sitt- och nackstöd. Polestar hälsar också att den externa partnerna Bcomo Ltd har utvecklat linbaserat kompositmaterial som även ska användas i vissa av bilens yttre delar.

Produktionsutvecklingen av Precept pågår nu för fullt. Samtidigt bekräftar Polestar att den ska produceras på en ny produktionsanläggning i Kina. Denna anläggning ska, enligt tillverkaren, bli en av de mest intelligenta och uppkopplade bilproduktionsanläggningarna i världen med målet att bli helt koldioxidneutral.

– Kina är en av Polestars hemmamarknader och vi stödjer den strävan efter ökad hållbarhet som finns här. Med den nya fabriken kommer vi återigen att höja ribban och sträva efter att producera den mest avancerade, elektriska premiumbilen i Kina med lägst koldioxidavtryck, säger Thomas Ingelath.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com