Peugeot Pick Up är en kines för Afrika

Enkel och robust konstruktion ska locka utvecklingsländerna.

När Peugeot vill leva upp till sitt eget rykte i Afrika tar de hjälp av Kina. Peugeot Pick Up är enkel, robust och dieseldriven.

Efter att de europeiska kolonialmakterna lämnat Afrika åt sitt öde har Kina i stället blivit kontinentens främsta affärspartner. Mellan åren 2008 och 2013 ökade de kinesiska investeringarna från sju miljarder dollar till 26 och därefter har ökningen bara fortsatt.

Så det är väl symptomatiskt att när franska Peugeot gör ett återinträde gör de det med en kinesisk produkt. Peugeot Pick Up, som nykomlingen kort och gott döpts till, är i grund och botten en Zhengzhou Nissan Auto Rich New, med några små ändringar som strålkastare och grill för att hjälpligt se ut som en Peugeot.

Varför gör man så? Inte särskilt konstigt egentligen, Peugeot satte Afrika på hjul och i varenda gathörn, från norr till söder, ser man än i dag väl inslitna Peugeot 504, ofta som taxi.

Groupe PSA

Fast sällan i det här skicket.

Kineserna får en möjlighet att åka snålskjuts på ett av Afrikas starkaste varumärken och Peugeot kan tjäna en hacka på vägen. Snitsigt, eller hur? Hur som helst lär den enkla och nonsensfria pickupen passa kontinentens ofta eftersatta vägnät som handsken.

Med en stor men lågtrimmad turbodiesel och fyrhjulsdrift med lågväxel som tillval lär de här bilarna kunna slamra fram över sanddyner och genom regnskogar i evigheter. Bilen är byggd på ett separat ramchassi och med en stel bakaxel upphängd i bladfjädrar är Peugeot Pick Up konstruerad som en lastbil. Fokus ligger på bruksvärden snarare än exklusivitet och förfining.

Om du är intresserad kommer leveranserna att starta i september – men som sagt, bara på den afrikanska kontinenten.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com