Perfekta strandbilen: Renault Plein Air

Bygger elektrisk hyllningsbil till Renault 4L

Framtiden är elektrisk. Till och med för skrytbilen Renault 4L.  Nu visar Renault upp en elektrifierad Plein Air-version.

Renault 4L döptes till skrytbilen i den svenska reklamen när den lanserades på 1960-talet. En drift med den minimalistiska och funktionella modellen som gjorde den till en succé.

I år firar festivalen 4L International tio år och det firar Renault genom att släppa en nya specialmodell. e-Plein Air är en elektrisk Renault 4L med samma design som den klassiska Plein Air-modellen från 60-talet. Den dörrlösa bilen är skapad av Renault Renault Classic, Renault Design och Melun Rétro Passion tillsammans.

Bilen ger dig ren luft i dubbel bemärkelse, både genom att den inte släpper ut något, och inte ger sig några utsläpp. Designen är i stort sett densamma som från 1960-talet, men under skalet är den baserad på en Renault Twizy från 2019. Det innebär att fartresurserna blir ungefär desamma som hos originalbilen, men att räckvidden blir cirka 10 mil på en full laddning.

Några moderniteter som tillkommit från 1960-talet är nya säten, picknickkorg och en digital skärm där föraren kan avlösa både hastighet och kvarvarande räckvidd i batteriet.

Någon serietillverkning är inte aktuell, utan det stannar vid ett exemplar, såvida du inte äger en av de ovanliga Plein Air-bilarna och vill konvertera den.

Men bilen har i dag samlarvärde då den bara tillverkades i 563 exemplar. Bilen ersattes 1971 av den betydligt vanligare Renault Rodeo 4.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com