Ovanlig Alfa Romeo säljs – ägdes av svenskt raceress

Har använts till isracing

Under 1960-tales tillverkade Alfa Romeo sportbilen Giulietta SZ. Ett av exemplaren har använts vid isracing, och säljs nu på auktion. Den har även ägs av en relativt känd svensk racingförare.

Alfa Romeo Giulietta SZ är en sportbil som tillverkades av Alfa Romeo mellan 1960 och 1962. Totalt tillverkades 217 exemplar. Nu säljs en av dem på Collecting Cars, som Klassiker var först att rapportera om.

Bilen är ett av 169 exemplar av versionen Coda Tonda, italienska för rund bakdel, som tillverkades mellan 1960 och 1961. Fordonet har en 1.3-liters rak fyra på 138 hästkrafter och 113 Nm. Den har två weberförgasare. Kraften till bakhjulen går via en femväxlad manuell låda.

SZ versionen av Giulietta använde en lättvikskaross i aluminium som tillverkades av Zagato. Bilen vägde därmed mindre än 800 kilo och kunde nå hastigheter på upp emot 200 km/h.

Levererades som ny till Jocke Bonnier

Just den här bilen levererades som ny till raceresset Joakim ”Jocke” Bonnier. Senare sålde han bilen till Charlie Lohmander. 1967 köptes bilen av Hans Jörgen Zetterström. Han modifierade den så att bilen kunde användas till isracing. Hjulhusen förstorades och breddades så att dubbdäck kunde användas. Sex år senare såldes den till Robert Lindfors, som ägde bilen i nästan 40 år innan den nuvarande ägaren tog över bilen.

Bilen har modifierats så att den har fått större säten, en yttre backspegel på vänster sida och 15-tumshjul. Den har även fått större bromsar både fram och bak, plus ett avgassystem från Ferrita.

Bilen har de senaste 25 åren fått en omfattande renovering. Bilen är därmed i fint skick. Den lackerades om i början av renoveringen. Interiören är i fint skick, även om det syns att den har använts.

Vill man lägga ett bud har man till söndag på sig. Bilen finns i Sverige. I skrivande stund är det ledande budet uppe i 30 250 euro, motsvarande 318 841 svenska kronor.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com