Oron som ger dig dyrare bensin igen

Därför stiger diesel och bensin igen

Här är orsakerna till att bensin- och dieselpriserna stiger igen. Dollarkursen har skjutit i höjden igen mot kronan. Och Irans beslag av utländska tankerfartyg skapar oro på oljemarknaden.

De värsta farhågorna inför sommaren och semestern besannades inte. Vissa bedömare trodde att bensin- och dieselpriset skulle kunna bryta 18-kronorsvallen från försommarens rekordnivåer på över 17 kronor.

I stället föll priset tillbaka till under 16 kronor, och där har det stannat under sommaren, trots att bensinen säsongsmässigt brukar öka under semestern. Fram tills nu då priset börjat rusa i höjden igen.

Orsakerna är framförallt två: Kronan har återigen försvagats mot dollarn, trots att den amerikanska styrräntan har sänkts.

Dessutom har Iran orsakat stor oro på världsmarknaden genom att beslagta tre oljetankrar nära Hormuzsundet. Först beslagtogs två tankerfartyg i juli, varav ett ägs av svenska Stena Line. Och i helgen var det dags igen. Iran beslagtog en ny tankerbåt med 700 000 liter bränsle ombord. Sju sjömän fanns ombord när Irans flotta slog till mot båten. De anklagar båtarna för att smuggla bränsle till arabstaterna.

Oroligheterna i Mellanöstern är dåliga nyheter för de svenska drivmedelspriserna. Senaste dagarna har priserna höjts flera gånger och nu är både bensin och diesel över 16 kronor litern igen.

En liter 95 oktan kostar nu 16,18 kr på bemannade mackar och en liter diesel ligger på 16,38 kronor.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com