Öppna Lucka 1: Hjul-kalendern

5 exemplar av ikoniska superbilen finns i Sverige

Vad hittar vi under lucka 1 i BytBils-hjulkalender? Jo, det bästa som finns kvar från 1980-talet. Ferrari F40. Visste du förresten att Sverige har hela 5 exemplar av superbilen? Från Skellefteå i norr till Vimmerby i Småland. Eller att Sebastian Vettel köpt Pavarottis F40.

Superbilen Ferrari F40 är något av det finaste som kom på 1980-talet. Många bilälskare avgudar både bilens design och prestanda än i dag. Den slog ut Countach som den ultimata pojkdrömmen. Men de som hade bilen på sin pojkrumsvägg har med råge passerat 40-strecket i dag. På något sätt känns F40 mer renhårig och tuffare än dagens tillkrånglade supersportbilar trots att den hade något för Ferrari så unikt som dubbelturbo och var först med kaross i kevlar och kolfiber.

Bilen lanserades i juli 1987 som en hyllning till att Ferrari funnits i 40 år som biltillverkare. Enzo Ferrari, då 89 år, var själv med på presentationen. Bara drygt ett år senare avled Ferraris grundare.

De som var med på presentationen påstår att de aldrig varit med om en liknande premiär av en bil. När bilen avtäcktes gick ett långt sus genom publiken, och sedan kom en åskliknande applåd som aldrig ville ta slut.

Det motorjournalisterna på plats fick se var en racerbil förklädd till gatbil med en av de snyggaste Ferrarikarossen vi har sett till dags datum. Bilen var byggd i kolfiber och kevlar runt ett rörramschassi. Och den hade nästan ingen utrustning. Ingen stereo, inga dörrhandtag, inga hissbara fönster och ingen luftkonditionering. Glöm även dörrmattor och centrallås. Allt det här gjorde att bilen vägde in på 1100 kg. Som en jämförelse väger dagens Ferrari 458 Italia in på nästan 1500 kg.

Faktum var att Ferrari använde så lite färg till bilarna för att spara vikt, bara 2 liter, att kolfibern och kevlaren ibland kan skymtas igenom lacken på en originalbil.

Tillsammans med en treliters V8-motor med dubbelturbo på 479 hästkrafter gjorde det här att bilen var det snabbaste som hade skådats utanför racerbanorna dittills. Toppfarten på 324 km/h och accelerationen på 4 sekunder upp till 100 var siffror som chockade 1987.  Bilen växlades heller inte med någon konstig sekventiell automatlåda eller dubbelkopplingslåda, utan det var en hederlig femväxlad manuell som gällde.

Fem saker du kanske inte visste om Ferrari F40 

1. Bilen finns inte bara i rött. Både svarta och gula F40 finns, men det är ovanligt. Diego Maradona hade en svart F40.
2. Bilen anses vara den första produktionsbil som klarar över 200 mph. Varken Porsche 959 eller Lamborghini Countach klarar det.
3. En F40 har två bensintankar, en på varje sida framför bakhjulen. Europeiska bilar har gummitankar, amerikanska i aluminium. Gummit väger mindre, men måste bytas vart tionde år.
4. Att äga en F40 är bland det dyraste du kan göra. Stora servicen vart tionde år går på över 200 000 kronor med tankbyte. En ny vindruta kostar 75 000 kr.
5. Kända personer som ägt eller äger en F40: Nigel Mansell, Alain Prost, Rod Stewart, George Foreman. Luciano Pavarotti ägde också en som nu ägs av F1-stjärnan Sebastian Vettel.

I dag är en Ferrari F40 värd 10-20 miljoner kronor beroende på skick. Vi vågar drista oss till att det här är en av de bästa bilinvesteringarna du kan göra, även om underhållskostnaderna är dryga. Trots att 1312 exemplar byggdes kommer samlarvärdet bara att öka. Visste du att fem bilar finns i Sverige? De flesta ägs av diskreta privata samlare och finns utspridda över landet från Vimmerby i söder till Skellefteå i norr.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com