Okända sagan: Började med en kamera - nu äger Li, 56, hela Volvo Cars

Här är den otroliga historien om Volvos ägare Li Shufu, 56, som nu ska ta in Volvo Cars på börsen via Geely Holdings.
Som 16-åring köpte Li en kamera och började fotografera turister och bilder till vykort – 40 år senare är han Kinas och Sveriges bilkung.
Li Shufu äger i dag hela Volvo Cars, är största ägare i Mercedes och har byggt upp Geely till Kinas största bilmärke.
Nu ska börsintroduktionen av Volvo, Geely, Lynk & Co och Polestar ta imperiet till nya höjder.
– Jag byggde min första bil av sand eftersom vi inte hade råd med leksaker, har Li Shufu berättat.

De som har träffat Li Shufu säger att han är en vänlig och tillbakadragen person som älskar att skriva poesi. Av vissa utmålas den senaste affären där Volvo Cars ska slås samman med Geely som ett hot mot svenska jobb. Enligt tidningen Expressen/GT blir ”Diktaturbilen Volvo ett militärt redskap för Kina”.

Men enligt Li Shufus svenske rådgivare Hans-Olov Olovsson är oron för att jobben ska flytta till Kina överdriven.
– Nej det ser jag inte nu, det är inte alls det det går ut på, säger han till Dagens Industri.

Men vi går tillbaka ända till 1980 för att förstå den fantastiska historien om hur Li Shufu på 40 år blivit Asiens och Sveriges bilkung, en kinesisk Elon Musk. Den 16-årige pojken har lyckats spara ihop pengar för att köpa en Seagull-kamera, ett känt kinesiskt kameramärke. Med den nya kameran börjar han ta bilder på turister och sevärdheter. Det går riktigt bra och ganska snart kan han öppna en kamerabutik och fotostudio.

Som den borne entreprenör han tycks vara använder han vinsterna för att bygga upp en fabrik som tillverkar kylskåpsdelar. När allt fler kineser börjar få det bättre ställt exploderar efterfrågan på kylskåp. På bara ett par år gör Li Shufu en mindre förmögenhet på kylskåpsmarknaden. 1987 började han tillverka egna kylskåp under varumärket ”Arctic Flower”. Men konkurrensen har blivit för hård med 400 kinesiska fabriker som gör kylskåp. Staten lägger ner 41 av fabrikerna och Li Shufu bestämmer sig för att flytta till Shenzen och läsa på universitetet.

Under studierna upptäcker han att moderna byggnadsmaterial är otroligt dyra i Kina och att det mesta importeras. Han startar en fabrik för byggnadsmaterial i början av 1990-talet. Än i dag finns fabriken kvar inom Geely och gör fina vinster.

Men ända sedan barnsben har Li Shufu haft en dröm: Att göra en egen bil. Hittills har alla hans affärsidéer kopierats efter att han haft temporära monopol. Biltillverkning är mer komplext och svårare att kopiera. Men det blir till en början tillverkning av MC-skotrar då bilar kräver för stora resurser. Väldigt snart blir Geelys motorcykel en succé i stora delar av Kina.

När motorcykeltillverkningen blomstrar börjar Li Shufu få resurser att satsa på biltillverkning, även om utmaningarna är enorma. Han börjar köpa upp olika bilmodeller och undersöka hur han skulle kunna bygga en lika bra bil. Helst av allt vill han bygga en kinesisk Mercedes-Benz. Han skruvar därför isär en Mercedes för att förstå hur den är gjord. Ganska snart byggs Geely One, som är en ganska dålig kopia av Mercedes E200 baserad på delar från den kinesiska bilen Red Flag. Bilen orsakar stor uppståndelse i Kina, men kvaliteten visar sig snart vara under all kritik.

En mer framkomlig väg är att producera små bilar för folket. Efter många problem lyckas Li Shufu  få i gång massproduktionen av Geelys första bil. Den har en motor konstruerad av Toyota och växellådan kommer från Fiat. De 100 första bilarna är dock så dåliga att Li Shufu tvingas skrota dem. Men i slutet av 1999 byggs 2000 bilar som säljs på marknaden. Li Shufus idé är att tillverka Kinas billigaste bil, och ganska snart blir det priskrig mot Xiali. Tack vare det låga priset börjar dock Geelys bil att vinna popularitet. Redan 2005 hade märket vuxit till 150 000 bilar i årlig försäljningsvolym och kom för första gången in på försäljningstopplistan i Kina.

Nu sker också Geelys och Li Shufus första förvärv i bilbranschen. Företaget köper in sig i British Manganese Copper Holdings som tillverkar den berömda svarta London-taxin. När finanskrisen slår till 2007 bestämmer sig Li Shufu för att gasa i stället för att bromsa som resten av bilbranschen. Han lägger en långtidsplan fram till 2015 som ska få Geely att växa till en miljon bilar.

Under 2009 kommer så nyheten som ger eko i hela bilvärlden och gör Li Shufu till en global bilkändis. Geely är på väg att köpa Volvo Cars från krisande Ford Automobile. Affären går i lås i slutet av året och Li Shufu betalar 14 miljarder kronor för det krisande svenska bilmärket som då i första hand bygger sedaner och kombibilar på Ford-plattformar. Det året säljs 334 000 Volvobilar i hela världen.

Li Shufu börjar snabbt prata om att Volvos försäljning ska fördubblas till 600 000 bilar på fem år, fram till 2015. Ingen tar hans prat på allvar, för Volvo har enorma utmaningar framför sig. Från att ha byggt bilar på Ford-chassin med sina egna femcylindriga motorer måste de börja utveckla helt egen teknik för att kunna stå på egna ben. Li Shufu har bestämda idéer om hur Volvo borde utvecklas och han tycker att den skandinaviska designen har stelnat i sin form.

Ganska precis fem år senare presenteras den första frukten av Li Shufus nya ledarskap över Volvo Cars. Den helt nya Volvo XC90. Bilen är byggd på Volvos första helt nya egna plattform sedan 850-modellen lanserades 1991. Bilen får ett mycket varmt mottagande i världspressen och designen hyllas av världspressen. Dessutom är det här bara början, Volvos nya SPA-plattform är tänkt att användas till ytterligare ett antal modeller. Listigt nog används samma fyrcylindriga motor i alla bilar, men med olika mycket hästkrafter tack vare olika turboaggregat och kompressorer.

Den nya skandinaviska designen med Orrefors-kristaller och svenskt trä är en omedelbar succé i hela världen. Kunderna står i kö i hela världen och Volvo måste nyanställa personal i sin Torslanda-fabrik. Dessutom är Volvo först av alla bilmärken med att kopiera den stora pekskärmen Tesla Model S. Sex år i rad slår Volvo nya försäljningsrekord. Under 2019 såldes över 700 000 bilar, och i år är målet 800 000 bilar.

Samtidigt blir Li Shufus bilimperium allt mer vildvuxet. Volvo startar två nya bilmärken tillsammans med Geely som korsägs: Lynk & Co och Polestar. Li Shufu förverkligar sin dröm och blir största ägare i Daimler/ Mercedes-Benz. Dock köps aktierna när kursen står på topp och i dag har investeringen tappat omkring 30 miljarder kronor i värde. Li Shufu köper även 10 procent av lastvagnstillverkaren Volvo. Bilmärket Geely och delar av Lynk & Co ägs via det börsnoterade holdingbolaget Geely Automotive.

Måndagen den 10 februari briserar nyheten om det senaste draget i Li Shufus imperiebygge. Volvo Cars ska slås samman med Geely Holding och gå in på börsen. Vissa analytiker tolkar affären som att Li Shufu måste ha kapital för att finansiera sitt Daimler-köp som kan ha gjort honom skuldsatt.

De som är mer positiva säger att det är nästa steg i en ny tioårsplan för Volvo och resten av imperiet som siktar mot bilhimlens stjärnor. I korten ligger också ett strategiskt samarbete mellan Volvo och Mercedes: Två fristående bilmärken med gemensamma ägarintressen, svensk ledning och behov av att spara pengar.

Flera analytiker säger att det här är första steget för att skapa Kinas första globala biltillverkare, ett kinesiskt svar på Volkswagen och Toyota.
– Li Shufu har aldrig gjort någon hemlighet av sin ambition att skapa en bilindustri i världsklass, säger Yale Zhang på  Consultancy Automotive Foresight till Financial times.

– Från första dagen har han kallat sig själv en tokig bilkille. Han är i det här för att vara långsiktig, för att försöka bli Ford eller Toyotya, en historisk person i bilindustrin.

Källor: Financial Times, Forbes, Business Insider, Wall Street Journal, Chinacarhistory, Dagens Industri.

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com