Officiell: Subaru Solterra – första elbilen

Delar plattform med Totota

Subaru har nu lanserat sin första elbil, Subaru Solterra, som delar plattform och teknik med Toyotas modell bZ4X.

Subaru har presenterat Subaru Solterra, som är den japanska biltillverkarens första elbil. Det är en suv som har tagits fram i samarbete med Toyota. De har lanserat sin första elbil i form av modellen bZ4X.

Bilens grill har sex hörn, och formgivningen på karossen utgår från hexagonen, och har samtidigt skärmar som blir större mot sidorna, för att ge intryck av en robust suv.

Solterra baseras på en ny plattform, e-Subaru Global Platform, som har utvecklats tillsammans med Toyota. Plattformen är speciellt framtagen för att stödja batteridrivna elbilar. Enligt Subaru ska plattformen erbjuda en körupplevelse med bra vägegenskaper i form av hög stabilitet, och ett förutsägbart väguppträdande. Bilen har batteristackar som är placerade under golvet och utnyttjar detta som en bärande konstruktion. Det ger i sin tur en låg tyngdpunkt och gör karossen extra stark.

Bilen är konstruerad så att hjulen på den främre och bakre axeln drivs av separata motorer. Den är även utrustad med ett kontrollsystem som heter X-Mode, vilket ska förstärka upplevelsen av säkerhet vid körning på grövre underlag.

Bilen är 469 centimeter lång, 186 bred och 165 hög. Hjulbasen är 285 centimeter, och den har en markfrigång på 21 centimeter.

Bilen drivs av ett litiumbatteri på 71,4 kWh. Den finns två versioner att välja mellan, en framhjulsdriven och en fyrhjulsdriven. Den framhjulsdrivna versionen har en elmotor som genererar 204 hästkrafter. Väljer man i stället den fyrhjulsdrivna versionen får man en elmotor på vardera drivaxel om 109 hästkrafter. Det betyder att systemeffekten blir 218 hästkrafter. Räckvidden är på mellan 46 och 53 mil beroende på vilken version man väljer, men det är enligt den japanska körcykeln. Bilen klarar av snabbladdning på 150 kW.

Några priser har ännu inte presenterats.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com