Officiell: Nya uppdaterade Lexus RX

Så förändrar Luxus sin lyxiga suv

På självaste Kristi Himmelfärdsdagen blev den officiell. Lexus ger sin stor-suv RX en rejäl ansiktslyftning.  Förlängda L-modellen är ett lite bortglömt sjusitsigt alternativ.

Nuvarande Lexus RX är den fjärde generationen av modellen och lanserades 2015. Så det är inte konstigt att Lexus tycker att det är dags för en ansiktslyftning.

Lexus presenterar en rad förfiningar av bilen. Skillnaderna är inte så  stora, men tittar man på bilarna bredvid varandra är det ändå tydligt.

Bland annat får bilen nya moderna lampor med vad Lexus kallar Bladescan-teknik. Den främre stötfångaren är också rejält förändrad, liksom bakljusen. Ja, en traditionell facelift utan plåtändringar, helt enkelt.

Förnyelsen gäller även för L-versionen, som är sjusitsig och lanserades på svenska marknaden förra året.

En lite bortglömd konkurrent till Volvo XC90, prismässigt ligger den också relativt bra med 714 000 kr, nästan fullutrustad i 450h-utförande.

När det gäller inredningen är skillnaderna inte så stora, men viktigaste nyheterna är ankomsten av Android Auto och Apple Carplay, vilket gör det möjligt för Android-telefoner och iPhones att driva olika appar via infotainment-skärmen.

Även infotainmentsystemet har moderniserats. Dessutom ersätts ”kontrollenheten” med den pekplatta som finns i  andra Lexus-modeller. Den centrala skärmen kan nu också användas som en pekskärm.

Ett säkerhetspaket vid namn Lexus Safety System + blir också standard. Det kan jämföras med Toyotas Safety Sense och består av de tidigare beskrivna strålkastarna, filhållningsassistent och en automatisk nödbroms.

Drivlinan är oförändrad, självladdande elhybrid och V6-motor på sammanlagt 313 hk.

Lexus är kriminologen Leif GW Perssons favoritmärke och BytBil har tidigare berättat om hans lyxiga Lexus-limo.

Även författarkollegan Jan Guillou kör numera en stor Lexus.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com