Officiell: Nya elektriska Fiat 500 som kupémodell

Nu släpper Fiat den täckta versionen av lilla elektriska 500.
Bilen har en räckvidd på 32 mil och kostar svettiga 384 900 kr.

Först släppte Fiat ”la Prima” som cabriolet och i limiterad upplaga. Nu är det dags att följa upp framgången med att öppna upp för bokning av ”la Prima” i halvkombiutförande.

Nya 500 ”la Prima” har ett panoramaglastak, en bakspoiler och en baklucka i klassisk design.
Räckvidden är upp till 320 km (WLTP) och halvkombiversionen kostar 384 900 kr.

Den numrerade upplagan av nya 500 “la Prima” cabriolet som släpptes i mars i Milano är nu inte längre tillgänglig för försäljning. Utbudet av Nya Fiat 500 utökas nu genom introduktionen av ”la Prima” i halvkombiutförande.

Den tredje generationen av den klassiska Fiat 500 har ett rundare formspråk än sin föregångare, men behåller igenkänningsfaktorn.

Den klassiska bakluckan har nu en mer markerad spoiler, vilken också förbättrar den aerodynamiska effektiviteten. De exteriöra färgvalen, havsgrön (pearlescent), mineralgrå (metallisk), himmelsblå är inspirerade av naturen. Tillbehör som är standard på modellen: LED-strålkastare, 17 ”diamantslipade fälgar, kromade inslag i sidopaneler och instrumentbräda samt klädsel i ekoläder.

Litium-jon batterierna har en kapacitet på 42 kWh och ger nya 500 en räckvidd på upp till 320 km i WLTP-cykeln.
För att optimera laddningstiden är nya 500 utrustad med en snabbladdare på 85kW. Det tar exempelvis bara 5 minuter att bygga upp en tillräcklig energireserv för att köra 50 km och det är mer än vad som behövs för en genomsnittlig daglig användning.

Snabbladdaren kan ladda batteriet till 80 % på 35 minuter. Combo 2-uttaget som sitter på bilens högra sida baktill driver snabbladdaren, för både AC- och DC-laddning.

Nya 500 har tre körlägen: Normal, Range och Sherpa och valet hamnar på det läge som bäst matchar körstilen.

Sherpa-läget optimerar tillgängliga resurser för att säkerställa att din slutdestination eller närmaste laddningsstation nås, men reglerar även flertalet komponenter för att minska elförbrukningen till ett minimum. Precis som en ”Sherpa i Himalaya”, d.v.s. guiden som ansvarar för expeditionen, justeras olika parametrar i detta körläge, exempelvis begränsas accelerationen och hastigheten (till 80 km/h). ’

Detta för att minska energiförbrukningen, även klimatanläggningen och de uppvärmda sätena avaktiveras (föraren har möjlighet att aktivera dem när som helst).

”Normalt läge” upplevs i princip som att köra ett fordon med en vanlig förbränningsmotor, medan ”Range-läget” aktiverar en så kallad ”one-pedal-drive”-funktion. Genom att välja detta körläge kan bilen i princip köras enbart med gaspedalen. Att lätta på gasen ger en mycket större inbromsning än med en normal förbränningsmotor, nästan som om du hade använt bromspedalen.

Motorn har en effekt på 87 kW, vilket ger en toppstighet på 150 km/tim (självbegränsad), en acceleration från 0-100 km/h på 9,0 sekunder och gör 0-50 km/h på 3,1 sekunder.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com