Officiell: Här är Ford Edge

En utmanare till Volvo XC60, BMW X3 och Audi Q5

En utmanare till Volvo XC60, BMW X3 och Audi Q5 – här är Ford Edge. En bil som ska ge rivalerna en tuff match genom att erbjuda mer utrymme och massvis med avancerad teknik.

Den nya mellanklassuven Edge bygger på samma plattform som nya Mondeon och nya S-klass. Bilen är den tredje i tillverkarens linje av suvar och hamnar ovanför Kuga och Ecosport i modellutbudet.

Edge beskrivs som en ”karismatisk, smart och rymlig” modell där karaktären i bilen mer ska liknas vid en sprinter än som en tungviktsboxare. När det gäller karisman så har bilen en biffig ”suvig” front som följs av i övrigt sober design. Inuti bilen är det överlag en rejäl uppdatering mot nuvarande Fordmodeller. Mittkonsolen är mer avskalad – vilket i mitt tycke är ett jättelyft. Kupéutrymmet är rejält och känslan är definitivt mer premium än vad man är van vid.

Ford trycker mycket på att deras Edge är smart och bland annat är det då en hel del ny teknik man menar där Adaptiv styrning, aktiv brusreducering och ”front Split-View” kamerateknik framförallt lyfts fram. Det förstnämnda ska dels göra bilen lättare och smidigare att manövrera i lägre hastigheter och dels göra den rolig och exakt att köra i högre hastigheter.

Brusreducering är en finurlig teknik som ska sätta lyxkant på Edge-ägarens tillvaro. Tack vare en trio mikrofoner så fångas alla ljud som letar sig in i kupén upp – och via högtalarna skickas ”motljud” som slår ut det oönskade bruset.
Slutligen så är även kameratekniken ”Front Split View” något som gör Edge smart. Tack vare att bilen ”ser” åt sidorna så blir det lättare för föraren att klara sig i situationer med begränsad synfält.
Dessutom så kommer bilen även vara utrustad med finurligheter som hands-free baklucka, adaptiv farthållare med kollisionsskydd, airbags i bilbältena bak, filkörningsassistent, skyltigenkänning, aktiv parkeringshjälp.

Att Edge är rymligare än sina konkurrenter är som Ford poängterar. Och jämfört med rivaler som Audi Q5, Volvo XC60 och VW Touareg är det en hel del extrabagage som går in (228, 333 respektive 146 liter mer när sätena är fällda).

Enligt Ford så kommer suvsegmentet som helhet växa starkt framöver och fram till 2018 så kommer segmentet där Edge nu befinner sig att öka med 26 procent.
Vid lanseringen i Sverige så kommer Ford Edge att erbjudas med en tvåliters Duratorq-diesel. Denna går att få i antingen 180- eller 210-hästarsutförande där den förstnämnda har ett vridmoment på 400 och den senare 450 Nm. Oavsett vilket alternativ man väljer är bilen fyrhjulsdriven.

I dagläget har Ford inte gått ut med prisuppgifter eller när Edge kommer att släppas i Europa. Man säger helt enkelt att den kommer att ligga i prisklass med Volvo XC60/Audi Q5 och lanseras under våren 2015.

/Felix Björklund
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com