Nya XC90 får bromsåtervinning

Kan spara upp till 15 procent bränsle

Nya faceliftade Volvo XC90 får en ny typ av elektrifierad drivlina. Bromskraftåtervinning gör att bränsleförbrukning och utsläpp sänks med upp till 15 procent. Bilarna med systemet för ett ”B” på bakluckan för break-by-wire.

Det nya brake-by-wire-systemet samverkar med energiåtervinningssystemet för att minska bränsleförbrukningen och utsläppen genom att återvinna rörelseenergi vid inbromsningar. De nya ”B”märkta bilarna kompletterar Volvos befintliga elektrifierade alternativ, plug-in hybriden T8 Twin Engine, på nya XC90.

På utsidan är XC90 enbart försiktigt modifierat. På insidan är  interiören sig lik, men den största nyheten är att bilen nu kan fås med en rad olika stolsrads- och sittplatskonfigurationer.

XC90 kan fås med valfritt antal platser som passar människors preferenser och livsstilar, från den fyrsitsiga varianten Excellence och den sjusitsiga familje-SUV:en till den helt nya sexsitsiga konfigurationen. Nya interiörmaterial, inklusive en ullblandning, erbjuder ytterligare valmöjligheter.

När det gäller säkerhet kan XC90 nu erbjuda förarna hjälp med att styra i både City Safety och BLIS-systemet, som upptäcker och varnar för fordon som närmar sig bakifrån. City Safety med autobromsteknik är fortfarande det enda systemet på marknaden som kan upptäcka fotgängare, cyklister och stora djur.

Oncoming Lane Mitigation-systemet som först presenterades på XC60 finns nu även i XC90, medan Cross Traffic Alert-tekniken nu även erbjuder autobroms.

XC90 var först ut att erbjuda integration av Apple CarPlay stödjer den nu även Android Auto. Infotainmentsystemet Sensus har genomgått flera uppdateringar de senaste åren, och samtliga av dessa har införts i XC90. Versionen av XC90 modellåret 2020 kommer att börja tillverkas i maj på Torslandafabriken och finns nu att beställa på alla Volvo-marknader världen över.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com