Nya uppfinningen: Ett osynligt solskydd i bilen

Sett likadana ut i 100 år - nu blir de genomskinliga

Solskydden i bilar har sett likadana ut 100 år.
Men nu ska det bli ändring på det. Bosch har uppfunnit det genomskinliga och osynliga solskyddet som kommer att förändra din bil.

Tekniken fortsätter att förändra våra bilar i rask takt. De senaste åren har skärmar, kameror och delvis självkörande hjälpteknik gjort sina intåg i våra bilar. Och bilen är en av de produkter som utvecklas snabbast just nu. I dagarna pågår CES-mässan i Las Vegas där många nyheter för bilar visas upp.

En bildel som sett nästan likadan ut sedan Ford uppfann den för 100 år sedan är solskyddet. En ganska primitiv bildel som visserligen tar bort solljuset, men som också skymmer sikten på ett sätt som kan vara farligt. Nu kommer Bosch med en uppfinning som kan ändra på den saken.

Det tyska företaget visar upp ett helt nytt solskydd på CES. Det handlar om en transparent flytande kristallskärm som selektivt kan blockera ut solljuset och undvika bländning utan att ta bort sikten framåt. Bosch kallar det nya solskyddet för Virtual Visor.

Enligt trafiksäkerhetsmyndigheter är bländning en av de vanligaste olycksorsakerna och enligt Bosch orsaker bländning dubbelt så många bilolyckor varje år som dåligt väder.

Virtual Visor har fler finesser än bara LCD-skärmen. Den kan även kopplas till ett system som övervakar föraren och passageraren och sedan använder AI för att analysera förarens ansikte, identifiera skuggorna på den och se vilka delar som behöver bländas av för att föraren inte ska få solen i ögonen.

Det återuppfunna solskyddet har redan fått ett pris på CES i Las Vegas som en av årets bästa innovationer inom underhållning och sökerhet för fordon. Om några år kommer det sannolikt att sitta i din nya bil.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com