Nya special-Volvon - med Samuelssons egen färg

Släpps i endast 20 exemplar - förra upplagan sålde slut på 39 minuter

Volvo släpper en ny exklusiv upplaga av prestandasedanen S60 Polestar Engineered.
De tidigare bilarna sålde slut på 39 minuter.
Volvos Vd Håkan Samuelsson har själv bestämt utformningen av de 20 unika bilarna som släpps nu.

Volvos nya prestandasedan S60 Polestar Engineered är en av märkets snabbaste modeller någonsin. Laddhybriden har totalt 415 hk och gör 0-100 km/h på 4,4 sekunder. När det gäller Volvo är toppfarten som alltid begränsad till 180 km/h.

Modellen är helt slutsåld i hela världen, och i USA sålde den första upplagan om blott 20 bilar slut på 39 minuter. Därför har Volvo beslutat att släppa ytterligare 20 ytterst exklusiva bilar på den amerikanska marknaden av Polestar Engineered-modellen, skriver tidningen The Post and Courier.

Det handlar om 20 stycken bilar av 2020 års modell som har utformats av ingen mindre än Volvos vd Håkan Samuelsson. Vid fabrikens invigning fick han syn på en S60 i en speciell matt grå färg. Han blev så förtjust i färgen att han bestämde att det ska produceras en specialserie av bilar i kulören, och den släpps nu. Enligt uppgift är alla 20 bilar redan sålda. Om Håkan Samuelsson som är en stor älskare av sedaner själv ska ha en bil är inte bekräftat.

– Människor som är intresserad av en längre räckvidd kan inte ignorera att lägre bilar som är mer aerodynamiska är bättre. Jag blir inte förvånad om de marknadskrafterna betyder en comeback för mindre sedaner, speciellt för dem som inte behöver en större suv, har vd:n tidigare sagt. Dock ska sägas att Volvos vinster till stor del skapas av stora suv:ar. Ingen biltillverkare i världen har högre andel suv:ar än Volvo, över 60 procent.

Kanske kan succén för S60 Polestar Engineered bana väg för fler Volvo-sedaner. Förutom Håkan Samuelssons speciallack har bilen Öhlins-dämpare, Brembo-bromsar och guldfärgade säkerhetsbälten. Den speciella lackeringen har inneburit mycket extra arbete och försiktighetsåtgärder i fabriken.

– De vill i princip inte att du ens tittar på bilen, de är så försiktiga. Även oljor från dina fingrar kan förstöra finishen. Eventuell skada resulterar i att hela bildelen byts ut, säger Dallas Bolen i Volvos specialteam som följde de 20 bilarna i Charleston-fabriken förra veckan.

I Sverige kostar en S60 T8 Twin Engine Polestar Engineered från 637 900 kr. Bilen uppges gå 48 km på endast el. Det går att göra intresseanmälningar för att köpa årsmodell 2021.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com